Cea mai populara si mai sensibila optiune este sa ca instalati un punct de incarcare la domiciliu. Asa o sa fie mult mai ieftin sa va incarcati masina si o puteti lasa sa se incarce peste noapte.
Punctele de incarcare la domiciliu tind, de asemenea, sa fie mai rapide decat prizele domestice cu trei pini si au incorporate multe caracteristici de siguranta.
Pentru a obtine unul, va trebui sa va puteti parca masina undeva in fata casei sau intr-un garaj sau pe o alee. Daca nu puteti faceti acest lucru, consultati harta noastra de puncte de incarcare publice.
- Instalarea unui punct de incarcare la domiciliu
- Cat costa sa imi incarc masina acasa?
- Pot incarca o masina electrica de la retea?
- Mentinerea punctului de incarcare al casei
Cum sa incarcati o masina electrica acasa
1. Mai intai, instalati un punct de incarcare la domiciliu.
2. Alegeti un tarif energetic adecvat, puteti economisi bani schimband furnizorul de energie electrica.
3. Asigurati-va ca aveti cablurile si conectorii potriviti.
4. Încarcati complet din cand in cand, apoi completati cand si cand va este necesar pentru calatorii.
5. Mentineti in stare buna punctul de incarcare de acasa.
Ce este un punct de incarcare la domiciliu?
Un punct de incarcare acasa este in mod normal o unitate montata pe perete, rezistenta la intemperii care vine cu un cablu de incarcare conectat sau o priza la care sa conectati cablul.
Exista zeci de producatori care ofera puncte de incarcare. Majoritatea vor oferi aproximativ 7kW. Asa cum v-ati putea astepta, cele mai rapide costa mai mult, dar pot reduce timpul de incarcare.
Puteti reduce costurile mai mult prin incarcarea peste noapte cand electricitatea are un tarif mai mic, la unii furnizori. Multe unitati de incarcare au o functie de temporizare pentru a va permite sa profitati de energie electrica mai ieftina.
Instalarea unui punct de incarcare la domiciliu
Ar trebui sa lasati instalarea punctelor de incarcare de acasa pe mainile personalului calificat. Daca au autorizatie, o sa va calificati pentru o subventie guvernamentala care acopera o parte din costuri.
Daca detineti casa dvs., instalarea unui punct de incarcare nu ar trebui sa fie o problema – este casa dvs., puteti face ceea ce va place. Desi daca proprietatea dvs. este listata sau locuiti intr-o zona de conservare, ar fi bine sa va consultati mai intai cu departamentul local de planificare.
Daca locuiti in chirie, ar trebui sa obtineti permisiunea proprietarului. Unii proprietari sunt fericiti ca au instalat un punct de incarcare, pentru ca va face ca proprietatea sa fie mai atractiva in viitor.
În general, instalarile vor dura cateva ore, cu conditia ca dvs. sa aveti deja cablurile care duc spre locul unde doriti instalarea. Instalatorul va pozitiona si fixa unitatea de incarcare si o va conecta la reteaua de alimentare (timp in care o sa va opreasca alimentarea cu curent). De asemenea, va vor conecta unitatea de incarcare la internet, deci o sa aveti si parola WiFi pregatita.
Instalatorul ar trebui, de asemenea, sa efectueze teste de siguranta si sa se asigure ca unitatea de incarcare este gata de utilizare si sa va ofere o demonstratie, ca sa stiti cum functioneaza totul. Daca aveti intrebari specifice, vorbiti cu firma de instalare.
Cu cat stii mai mult din timp, cu atat mai nedureroasa ar trebui sa fie instalarea.
Cat costa sa imi incarc masina acasa?
Puteti calcula costul incarcarii masinii acasa in patru pasi simpli:
1) Întelegeti tariful pentru energie de acasa
Trebuie sa stiti cat va costa un kWh de energie. Daca nu este clarificat in factura dvs. sau in factura online, sunati la departamentul de servicii pentru clienti al furnizorului dvs. de energie si intrebati.
Este posibil sa aveti aceleasi tarife 24 de ore pe zi, sau s-ar putea sa aveti un tarif mai ieftin peste noapte, de obicei intre miezul noptii si 5 dimineata.
2) Înmultiti costul pe kWh cu capacitatea kWh a bateriei dvs. , dupa cum este publicat de producator sau dealer
De exemplu, Nissan Leaf e+ are o baterie de 62Kwh. Daca furnizorul de energie electrica imi percepe 0,75 bani pe kilowatt ora, inseamna ca un plin va costa 62 kWh x 0,75 lei per kWh = 45,5 de lei.
Pentru o incarcare de 20 pana la 80%, cu alte cuvinte o incarcare de 60%, adica in mod realist un nivel de incarcare obisnuit, se va calcula astfel: 20-80% inseamna 60% (0,6 ca zecimal) incarcare.
Asadar, 0,6 x 62 kWh = 37,2kWh. Deci 37,2 x 0,75 lei = 27,9 lei. Poate vi se pare complicat de calculat, dar le faceti doar o data, notati rezultatele iar apoi o sa va puteti face o idee la cam cat ar costa un plin.
3) Folositi computerele masinii pentru a intelege cata energie folositi
Majoritatea masinilor electrice au fost concepute pentru a indeparta bataile de cap de la analizarea datelor si vor avea un grafic pe ecran care va va spune tot felul de informatii grozave, de la cati kilometri mai aveti pe baterie, cat timp va dura pentru a reincarca bateria la 100% si asa mai departe.
Nissan Leaf imi va spune de asemenea, cati kilometri sunt acoperiti in medie pe kWh, care este echivalentul litrilor pe suta de kilometri a masinilor pe benzina si diesel.
În medie intr-o saptamana de trasee scurte locale si poate o zi de autonomie de autostrada, sunt in medie, 4,7 km pe kWh si, deoarece un kWh ma costa 22-24 de bani, cam puteti incepe sa aflati cat de mult va costa pe kilometru pentru a alimenta masina (si, de asemenea, rezolvati autonomia maxima – 4,7 km pe kWh intr-un autoturism de 62kWh are o autonomie de aproximativ 290 de kilometri).
4) Discutati cu furnizorul dvs. despre un tarif pentru masinile electrice
Unii furnizori din Romania vor incepe (daca nu au inceput deja) sa ofere tarife concepute pentru a se potrivi proprietarilor de masini electrice care au nevoie de doze mari de electricitate in majoritatea zilelor. Astfel de tarife costa in mod normal clientii ceva mai mult in timpul zilei, dar se reduc peste noapte.
Daca masina dvs. electrica are un cronometru la incarcare, setati incarcatorul sa se conecteze si incepeti sa extrageti energie la miezul noptii si opriti la 5 dimineata.
Nu uitati sa conectati masina inainte sa mergeti in pat. Nu uitati, de asemenea, sa setati alte aparate de uz casnic cu temporizatoare care sa functioneze in aceeasi perioada, cum ar fi masina de spalat vase.
Cat de des ar trebui sa incarc o masina electrica de acasa?
Masina dvs. electrica va avea ocazional nevoie de o incarcare completa ceea ce poate prelungi durata de viata si sanatatea bateriei prin incarcarea sa completa (la fel ca un smartphone).
Daca vi se cere o incarcare completa, profitati cat puteti de tarifele de noapte, in cazul in care in zona dvs. acestea difera fata de tarifele din timpul zilei.
În cea mai mare parte, va trebui doar sa va incarcati bateria de doua sau trei ori pe saptamana timp de cateva ore la rand.
La unele masini electrice, puteti programa cand porneste masina incarcarea prin functiile de programare inteligente ale masinii. Alternativ, unele incarcatoare vin cu aplicatii inteligente prin care puteti programa incarcarea.
Pot incarca o masina electrica de la retea?
Din punct de vedere tehnic, va puteti incarca masina de la reteaua electrica, dar am face-o numai de urgenta.
Priza medie cu 3 pini are o putere nominala maxima de 3kW iar incarcarea unei masini va face ca priza sa ruleze la 2,3 kW (aproape la maxim). A face acest lucru ore in sir pune multa presiune pe circuite si poate fi periculos atat pentru computerul EV cat si pentru si cablaje. Este un risc de incendiu si va poate distruge masina.
Pe langa toate aceasta, va dura mult, mult mai mult sa va incarcati masina.
Daca trebuie sa utilizati reteaua electrica pentru situatii de urgenta, asigurati-va ca extensia pe o utilizati este evaluata la 13 amp si este izolata corespunzator si desirati pentru a reduce riscul supraincalzirii.
Intretinerea punctului de incarcare la domiciliu
Punctele de incarcare la domiciliu nu tind sa necesite multa intretinere, dar unele pot cere cateva actiuni.
• Pastrati cablul de incarcare in siguranta pentru a evita deteriorarea sau rasucirea
• Pastrati punctul de incarcare curat si ferit de praf si umezeala
• Daca nu utilizati punctul de incarcare, opriti-l pentru a-i prelungi durata de viata.
Deoarece sunt afara, vor fi expuse elementelor naturii, asa ca vor avea nevoie de o inspectie anuala pentru a va asigura ca totul functioneaza in continuare corect, iar pentru acest lucru va recomandam cu tarie sa nu il chemati pe vecinu sau “vreun Dorel”. Asigurati-va ca alegeti un inginer calificat.