
Dacă esti în căutarea unei masini de oras cu consum mic, consulta lista noastră cu top 10 mașini de oraș in 2022.
Pana acum cativa ani, cand ne gandeam la “masini de oras”, aveam in minte niste masini destul de slabe care erau potrivite doar pentru a conduce prin oras, dar in prezent, poti linistit sa pleci si la drum lung cu ele.
Masinile de oras sunt in general mai mici decat un supermini, incadrandu-se in anumite cifre pentru lungime, latime si inaltime. Daca de exemplu ai pune un Kia Picanto langa o Toyota Aygo, nu ai vedea foarte repede care este mai mare (cu 2-3 centimetri) deoarece dimensiunile variaza foarte putin.
Acest lucru este ideal pentru o masina de oras, facandu-le ideale pentru strazile inguste ale oraselor, cu masini parcate pe ambele trotuare, si de asemenea, facilitand gasirea unui loc de parcare.
In plus, sunt masini de oras cu consum mic, deoarece nu sunt grele si folosesc motoare mici si moderne, iar un mare avantaj pe care il aceste masini de oras de care se bucura toata lumea, este felul in care se conduc.
Nu numai ca masinile de oras sunt mai ieftine de cumparat, dar sunt surprinzator de economice si bine echipate, cu bluetooth, navigatie prin satelit si aer conditionat, iar unele au caracteristici pe care acu catia ani le vedeam doar pe masinile mult mai mari si mai scumpe, cum ar fi controlul automat vitezei de croaziera, scaune incalzite si camera pentru marsalier.
Citeste si Top 10 masini noi sub 20.000 euro
Da.. sunt masini fiabile, dar cu siguranta nu sunt la fel de luxoase, rapide sau spatioase ca o masina mai mare pentru care platesti de minim doua ori mai mult, insa, cum spuneam putin mai sus, masinile de oras sunt potrivite acum si pentru drumuri mai lungi, pe autostrada, si cu asta in mine putem spune linistiti ca isi merita fiecare bănuț.
Gata cu palavrageala. Vezi mai jos top 10 masini de oras 2022.
1. Volkswagen up!

VW up! este masina aproape pefecta pentru condusul in oras. Construit impreuna cu Skoda Citigo si SEAT Mii, care nu se mai fabrica, up! se mandreste cu un design interior de calitate, o insigna premium, si ai fi surprins cat de captivant poate fi sa conduci aceasta masina de oras, datorita motoarelor sale mici, dar “zdruncinate”.
Poti alege fie un motor pe benzina de 999 cc care produce 64 de cai putere, fie un e-up!, electric, de 84 cp, care te poate duce pana la 256 de kilometri.
Nivelurile de echipare se extind de la standard, la clopoței și fluiere, in functie de cat esti dispus sa platesti. Fiind echipat cu functii moderne de siguranta, up! a primit 3 stele la testele Euro NCAP in 2019, iar functia City de franare de urgenta a primit distinctia European NCAP Advanced Safety Award.
2. Kia Picanto

Cea mai recenta versiune Kia Picanto ofera destul de multe motive cumparatorilor de masini de oras. Arata bine atat in interior cat si in exterior, exista mai multe variante de personalizare si vine cu multa tehnologie la bord, inclusiv Android Auto si Apple CarPlay care sunt “obligatorii”.
Este o masina de oras in 5 usi destul de practica, cu spatiu pentru 4 adulti si un portbagaj decent pentru dimensiunile sale.
Motorul de bază pe benzină de 1.0 litri, de 66 CP, este suficient pentru a conduce în oraș, dar dacă te aventurezi frecvent pe autostrăzi, merită să iei în considerare versiunea de 99 CP, care este puțin mai relaxată la drumurile lungi.
Detaliul pentru care multi soferi incheie afacerea, este garantia de 7 ani, iar daca cumperi un model second hand din reprezentanta care are mai putin de 18 luni vechime, Kia va completa garantia cu cei 7 ani, astfel incat vei avea o garantie de 8 ani si jumatate.
3. Hyundai i10

A treia generatie de Hyundai i10 este greu de egalat. Nu numai ca este o masina de oras impresionanta, dar este si accesibila ca pret. i10 porneste de la 12.940 euro pentru nivelul de echipare Comfort+ si urca pana la 16.060 euro pentru Highway+ N Line, la momentul scrierii acestui articol. Este o masina de oras cu cutie de viteze automata sau manuala, in functie de varianta pe care o alegi.
Hyundai i10 este o masina de oras cu consum mic, ~4.7 L/100km, asigurarea costa putin datorita motorului mic, 1.0 litri sau 1.2, plus ca vine cu o garantie de 5 ani cu kilometraj nelimitat. De asemenea, este confortabila si spatioasa, este construita pentru 5 adulti dat fiind faptul ca are 5 centuri de siguranta, ceea ce este un mare avantaj daca tinem cont de majoritatea rivalilor sai, care vin cu 4 locuri.
Portbagajul este printre cele mai spatioase fata de multe alte masini de oras, iar i10 arata elegant atat in interior cat si in exterior, plus ca este chiar distractiv sa il conduci.
Cand vine vorba de dotari, chiar si versiunea entry-level este bine dotata, cu elemente esentiale moderne, cum ar fi inchiderea centralizata cu telecomanda, geamuri electrice, control automat de croaziera si aer conditionat.
4. Fiat 500

Fiat 500 este iconic, cu un stil șic și moștenirea originalului 500, iar a treia generatie a venit cu schimbari majore sub capota. La fel ca din ce in ce mai multe masini de oras, noul Fiat 500 este disponibil doar electric, 500e, desi compania va continua sa vanda versiunea mild-hybrid pentru urmatorii 2 ani.
Citeste despre Fiat 500e 2020
Interiorul este atrăgător, iar Fiat l-a umplut cu tehnologie nou-nouță, cu un sistem de infotainment cu ecran tactil de 10,25 inchi UConnect 5. Totusi, stilul depășește practicitatea – 500 nu are prea mult spațiu pe scaunele din spate sau în portbagaj – dar majoritatea cumpărătorilor nu vor fi deranjati de acest aspect.
5. MINI

Există puține mașini care sunt la fel de emblematice ca MINI, iar designul său retro aduce înapoi modelul original (în ciuda faptului că este deținut de BMW).
Gama începe modelul cu MINI One de 101 CP, în timp ce versiunea de vârf John Cooper Works produce 228 CP, ajungând de la 0 la 100 km/h în doar 6,1 secunde. Există si o versiune electrificată, MINI Electric capabil să atingă o autonomie de până la 233 de kilometri.
Interiorul masinilor MINI, sunt o versiune moderna a stilului masinii originale. Dispun de o gama de materiale de inalta calitate si tehnologie de top, care este impartasita cu diferite masini BMW, printre care un ecran tactil de 8,8 inci, control de croaziera, aer conditionat si faruri LED.
Cumpărătorii pot alege dintr-o o varietate de pachete de confort și navigație; dar fii atent, deoarece este ușor să te lași dus de val și să configurezi un MINI care costă peste 36.000 euro. Cu toate acestea, în ciuda impulsului de creștere a popularitatii lui MINI și a prețurilor mari, portbagajul de 211 litri este mai mic decât unii rivali.
6. Honda e

O altă mașină electrică de oraș, noul Honda e combină stilul retro impresionant cu un interior amețitor de hi-tech, cu ecrane întinse de la o ușă la alta. Chiar și oglinzile laterale au fost înlocuite cu camere, în timp ce ecranele tactile duble oferă compatibilitate cu consolele de jocuri și un mod „acvariu”.
Cu o accelerație rapidă și un cerc de viraj extrem de strâns, Honda e este distractiva atat în oras cat și în afara.
Citeste recenzia noastra despre Honda e
Este o masina de oras electrica pe care multi soferi si-o doresc, dar si platesc pentru asta. Honda e are un pret apropiat cu unele masini electrice mai mari, fiind cea mai scumpa din aceasta lista.
O încărcare completă de la o casetă de perete de acasă durează aproximativ patru ore și toate versiunile beneficiază de o mulțime de echipamente, inclusiv scaune încălzite, o cameră de marșarier și o trapă.. electrică desigur. Trapă electrică.
7. Volkswagen up! GTI

Dacă vrei ca mașina ta de oraș să aibă “mai mult sange-n vene”, atunci Volkswagen up! GTI este o alegere excelentă, aproape fără rivali direcți. Ar fi Abarth 595, care este mai puternic, dar mai puțin practic, în timp ce Suzuki Swift Sport, la fel de rapid, este mai mare și mult mai scump.
S-ar putea să nu crezi că un motor de 113 CP este suficient pentru o “masina de oras rapida”, dar are 5 CP mai mult decât Golf GTI original și are o dimensiune similară.
Mai degrabă decât puterea de acceleratie, excelează în a-ti pune zâmbetul pe buze în viraje. La fel ca și up-ul obișnuit!, este surprinzător de practic pentru dimensiunea sa și vine cu o listă de echipamente destul de lungă – chiar dacă telefonul tău trebuie să ia locul unui sistem de infotainment real, iar economia de combustibil va ajunge chiar și la aproximativ 4.7 L/100km.
8. Toyota Aygo X

Toyota îi place să poziționeze noul Aygo X ca un „crossover compact pentru oraș”. Deși este departe de a fi o masina off-road, reușește totuși să ofere multe dintre aspectele pe care mulți le iubesc la SUV-uri, cum ar fi o poziție de conducere mai înaltă.
În ciuda faptului că este cel mai mic model al mărcii, Toyota Aygo X primește o mulțime de echipamente standard, cum ar fi un ecran tactil de șapte inci cu Apple Carplay și Android Auto, aer condiționat și o cameră de marșarier.
Aygo X este disponibil cu un singur motor pe benzina de 1.0 litri care genereaza 71 CP. Acest lucru poate gestiona 3.92 L/100km, și se simte destul de rapid pe autostradă, desi ajunge la 100 km/h in 15 secunde. Pe lângă performanță, Aygo X se descurcă bine și este ușor de manevrat pe străzile aglomerate.
9. Suzuki Ignis

S-ar putea să fii surprins să găsești două masini de tip crossover pe o listă cu „cele mai bune mașini de oraș”, dar în timp ce Toyota Aygo X este doar o mașină de oraș cu suspensie ridicată, Suzuki Ignis merită mai mult statutul de mini SUV datorită tracțiunii integrale opționale.
Toate variantele au un motor pe benzină de 1,2 litri care genereaza 89 de cai putere, în timp ce modelele de top primesc asistență mild-hybrid, precum și sistemul de tracțiune integrală menționat mai sus. Datorită formei sale si a garzii mai ridicate la sol, nu iti recomandam sa intri cu viteza prea mare in virajele mai stranse.
Suzuki este în primul rând o marcă auto recunoscuta pentru preturile scazute ale masinilor, iar Ignis nu se îndepărtează de acest lucru. Majoritatea materialelor interioare sunt din materiale plastice dure, ieftine, deși totul se simte bine înșurubat, iar un tablou de bord în două tonuri ajută foarte mult la ușurarea lucrurilor.
Conectivitatea smartphone-ului este oferită ca standard și, spre deosebire de majoritatea mașinilor mici de oras, Ignis poate găzdui confortabil patru adulți datorită liniei înalte a plafonului.
10. Smart EQ ForTwo

Smart EQ ForTwo umple o nișă destul de ciudată în lumea mașinilor electrice de oras. După cum sugerează și numele, este o masina de oras cu două locuri, ceea ce îl face incredibil de compact.
Are un diametru de rotire de numai 6,75 metri, iar interiorul său original este plin până la refuz cu soluții inteligente de depozitare pentru a maximiza spațiul de încărcare. Dacă esti dispus să sacrifici o parte din spațiul de portbagaj deja limitat, poti opta pentru Smart EQ ForTwo Cabrio.
Motorul electric al lui EQ ForTwo este perfect proiectat pentru a te strecura în trafic, de pe o banda pe alta. Ajunge de la 0 la 100 km/h in 11,6 secunde, pe cand de la 0 la 65 km/h durează mult mai puțin și este locul în care masina se simte cel mai bine.
Cu toate acestea, dimensiunile sale mici influențează dimensiunea bateriei sale, cu o autonomie totală de până la 130 de kilometri, ceea ce o face o mașină care este cel mai bine folosită doar în oraș sau ca un al doilea vehicul.
Top 10 Masini de Oras 2022
- Volkswagen up!
- Kia Picanto
- Hyundai i10
- Fiat 500
- MINI Cooper
- Volkswagen up! GTI
- Honda e
- Toyota Aygo X
- Suzuki Ignis
- Smart EQ ForTwo
Buna ziua, puteti va rog sa imi recomandati cateva masini de oras cu cutie automata? Multumesc
Salut Florin, desi nu se mai fabrica, Skoda Citigo este o masina de oras buna. Pretul de vanzare era cu putin peste 9 mii de euro cu TVA inclus. Aceasta ar fi cea mai ieftina varianta, dar daca bugetul iti permite, iti recomandam sa te orientezi catre Skoda Fabia, desi este putin mai lunga.
Alte masini de oras cu cutie automata pe care ti le recomandam, ar fi: Volkswagen Up!, Toyota Aygo, Suzuki Swift, Opel Corsa, Opel Adam, Nissan Micra, Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, SEAT Ibiza SportCoupe, Mazda 2. Toate masinile pe care ti le-am enumerat sunt disponibile si cu transmisie automata. Unele au doar cutie de viteze automata, altele au si manuala.