Aspectul robust, înălțimea de rulare ridicată și capacitatea off-road pe care le oferă SUV-urile, duc la costuri de funcționare mai mari, iar eficiența scăzută a combustibilului a fost mereu principalul dezavantaj al SUV-urilor în comparație cu mașinile mai mici. Cu toate acestea, acest lucru se schimbă rapid și, datorită celei mai recente tehnologii hibride, SUV-urile sunt mai eficiente decât oricând.
Multe dintre SUV-urile de pe această listă sunt PHEV-uri, ceea ce înseamnă că sunt capabile de călătorii scurte fără a folosi o picătură de combustibil, iar consumul mixt este foarte mic. Singurul dezavantaj este că PHEV-urile tind să coste mai mult decât hibrizii „cu autoîncărcare” (HEV).
Chiar și fără funcționalitate plug-in, SUV-urile 4×4 hibride oferă o economie mult mai bună decât predecesorii lor și, de asemenea, tind să emită mai puțin CO2. Aceasta înseamnă că costul suplimentar al SUV-urilor hibride față de omologii lor pe benzină sau diesel poate fi adesea compensat cu obligațiile fiscale.
Acestea sunt primele 10 cele mai bune SUV-uri hibride conform recenzilor de la utilizatori. După ce ai terminat de citit, vezi si top 10 cele mai bune mașini hibride 2023 și top 10 cele mai bune masini plug-in hybrid 2022.
1. Hyundai Tucson
Hyundai Tucson impresionează prin exteriorul impresionant și interiorul confortabil, care îi face de rușine pe mulți mai mulți rivali premium.
Toate modelele beneficiază de un ecran tactil central de infotainment de 10,25 inchi și de grupul de instrumente digital, ceva care este de obicei un plus opțional pentru alte mașini. Tucson este și spațios; tunelul de transmisie este mic, iar portbagajul este unul dintre cele mai bune din clasă, cu 620 de litri.
De asemenea, o anumită formă de asistență hibridă – fie că este 48 de volți ușoară, auto-încărcare sau plug-in, este disponibila în toată gama.
Vezi si De ce este Hyundai Tucson cel mai sigur SUV din segmentul său?
Recomandarea noastră este hibridul de 1,6 litri cu autoîncărcare de 230 CP. Acesta are multă putere de tragere pe autostradă și este liniștit și economic în oraș, reușind în jur de 6.2 l/100 km (WLTP).
În timp ce PHEV oferă o autonomie impresionantă de 1.4 l/100 km și 62 de kilometri de autonomie pur electrică, deși acest model este destul de scump. Mai mult, Hyundai TUCSON Plug-in Hybrid dispune de pachetul Hyundai de 5 ani garantie fara limita de kilometri, alaturi de garantia extinsa de 8 ani sau 160.000 de km pentru bateria litiu-ion polimer de inalta tensiune
2. Kia Sorento
Un favorit în rândul familiilor, Kia Sorento a crescut în popularitate de-a lungul celor patru generații.
Există un HEV pe bezină de 1.6 litri cu 230 CP, un diesel de 2.2 litri cu 201 CP, un benzinar de 2.5 litri cu 191 CP și o versiune turbo a aceluiași motor cu 281 CP. La momentul scrierii acestui ghid, în România este disponibil doar diesel-ul de 2.2 litri.
Există și un hibrid plug-in pe benzină cu 265 CP și 68 de kilometri de autonomie electrică.
Sunt disponibile șase niveluri de echipare, camera vedere spate cu sistem grafic dinamic de ghidare, lane keeping assist, senzori parcare față si spate, asistență pentru evitarea coliziunilor laterale în intersecții și la viraje și păstrarea benzii de rulare, încălzire pentru al doilea rând de scaune, asistență pentru evitarea coliziunii frontale cu masini, pietoni sau biciclisti, toate ca standard, plus muuulte altele pe care nu le mai adăugam aici să nu te plictisim.
Merită remarcat faptul că toate acestea au un cost și Kia Sorento nu mai este chilipirul de când era, prețurile începând de la 44.316 euro, la momentul scrierii acestui ghid.
Vezi si Kia Sorento 2022 Pareri
3. Lexus NX
În timp ce Lexus a produs întotdeauna modele de mașini frumoase și contemporane, ele au rămas cu mult în urma rivalilor premium precum BMW și Mercedes când vine vorba de tehnologie.
Cel mai recent Lexus NX contravine acestei tendințe cu un design exterior familiar, dar cu un interior revoluționat. Noul ecran tactil „plutitor” de 14 inchi este o mare îmbunătățire față de sistemele Lexus de odinioară, iar cadranele digitalizate de control al climatizării sunt moderne, si geniale.
Lexus NX este oferit atât ca HEV, cât și PHEV. Plug-in-ul de 309 CP are costuri de funcționare reduse și o autonomie electrică de aproximativ 65 km, dar este destul de scump. Hibridul cu auto-încărcare este semnificativ mai puțin costisitor.
4. Renault Captur
Dacă stilul este motivația ta pentru a cumpăra un SUV, atunci vei adora aspectul șic al lui Renault Captur. În esență, o versiune ridicată a supermini-ului Renault Clio, împărtășind multe cu aceasta, cum ar fi un ecran tactil în stil portret – asemănător cu cel pe care l-ați găsi la un Tesla.
Un alt beneficiu este bancheta glisantă standard, care se poate înclina pentru un confort maxim al pasagerului sau poate aluneca înainte pentru a permite un spațiu impresionant al portbagajului de 536 de litri.
Pentru cei care doresc să mențină costurile de funcționare la minimum, Renault oferă două versiuni hibride „E-Tech” ale lui Captur; unul are un motor hibrid cu auto-încărcare, în timp ce celălalt folosește o unitate hibrid plug-in care oferă aproximativ 50 km de autonomie electrică.
Recomandarea noastră, totuși, este pentru hibridul cu autoîncărcare, mai puțin costisitor. Acest model începe de la aproximativ 25.000 de euro și gestionează ~5 l/100 km.
Vezi si Renault Captur 2021 Pareri
5. Kia Sportage
Cel mai recent Kia Sportage este unul dintre cele mai distinctive SUV-uri datorită designului său unghiular și farurilor în formă de bumerang.
La interior, Sportage se simte la fel de special datorită mai multor idei preluate de la geniala mașină electrică Kia EV6. Sistemul opțional de infotainment cu ecran dublu de 12,3 inchi este elegant și ușor de utilizat, iar panoul de control al climatizării sensibil la atingere pare futurist.
Vezi si Kia EV6 Pareri
Dedesubt, Kia împarte multe dintre părțile sale cu Hyundai Tucson și are scaune spate la fel de încăpătoare și un portbagaj doar puțin mai mic, de 591 de litri.
La fel ca și Tucson, Sportage este disponibil atât ca hibrid cu autoîncărcare de 230 CP, cât și ca hibrid plug-in cu 265 CP; cu toate acestea, pe Sportage, PHEV se mândrește cu o autonomie electrică de până la 70 de kilometri și un consum în ciclu combinat, de 1,1 I/100 km.
Un dezavantaj al lui Sportage este calitatea sa de rulare ușor dură. Cu toate acestea, ar trebui să rămână confortabil pe distanțe lungi.
Vezi si Kia Sportage 2022 Pareri
6. Ford Kuga PHEV
În afară de prețul ridicat (ceva care afectează majoritatea hibrizilor plug-in), Ford Kuga PHEV face lucrurile destul de bine pentru a-l face demn de luat în considerare.
Este printre cele mai bune SUV-uri de familie pentru șoferii pasionați, iar autonomia electrică de 56 de kilometri este mai mult decât suficientă pentru majoritatea călătoriilor zilnice.
Are un portbagaj mare (deși ușor redus în comparație cu modelele pe benzină și diesel) și un interior plin de tehnologie. MINI Countryman PHEV este cu aproximativ 2,5 secunde mai rapid de la 0 la 100 km/h, dar Kuga nu arată niciodată că îi lipsește puterea, iar manevrabilitatea este de lăudat.
Vezi si Ford Kuga Plug-in Hybrid 2019 Păreri
7. Toyota Yaris Cross
Costurile de funcționare ale unei mașini pot fi cel mai important factor în decizia de cumpărare. Toyota Yaris Cross este un exemplu cheie al modului în care nu trebuie să sacrifici stilul pentru eficiență datorită stilului său.
La fel ca hatchback-ul obișnuit Yaris pe care se bazează, Yaris Cross are un interior inteligent care se simte bine înșurubat. Are o camera retrovizoare ca standard, iar sistemul de avertizare pre-coliziune și ratingul de siguranță de cinci stele Euro-NCAP al Yaris Cross, oferă liniste sufletească.
Poți alege între o opțiune pe benzină sau hibrid
Modelul HEV de 1,5 litri produce 116 CP și face ca Toyota Yaris Cross să se simtă distractiv în oraș, datorită în mare parte cuplului instantaneu al motorului electric. Cu toate acestea, poate că principalul punct de vânzare este economia impresionantă de combustibil, care este de ~4,7 l/100 km în timpul condusului normal.
Vezi si Toyota Yaris Cross Hybrid Pareri
8. Jaguar F-Pace
Frumos și frugal, Jaguar F-Pace rămâne fidel moștenirii mărcii de a face mașini grozave de condus.
Modelul hibrid plug-in P400e produce o putere combinată de 404 CP din motorul său electric și motorul pe benzină de 2,0 litri. Acest lucru va propulsa Jaguarul de peste două tone de la 0 la 100 km/h în doar 5,3 secunde, iar configurația suspensiei ascunde foarte bine volumul mare al mașinii pe un drum întortocheat.
Jaguar F-Pace PHEV este incredibil de confortabil și oferă un consum de 2.2-2.5 l/100 km, și o autonomie WLTP pur electrică de 47-53 km.
La interior, F-Pace se simte elegant și modern, datorită unei actualizări recente care a introdus noul sistem de infotainment PIVI Pro al Jaguar-Land Rover.
Toate mașinile vin bine echipate cu jante din aliaj de 19 inchi, faruri cu LED, climatizare cu două zone, cameră de 360 de grade, plus tapițerie din piele cu scaune electrice față. Jaguar F-Pace are și un portbagaj încăpător de 485 de litri, deși este mult mai puțin decât cei 620 de litri găsiți la modelele tradiționale pe benzină și diesel.
Vezi si Jaguar F-Pace Plug-in Hybrid 2021
9. Toyota RAV4
Stilul noului Toyota RAV4 este acum mai agresiv, cu faruri ascuțite, o grilă largă și arcuri de roți pompate. Probabil că popularitatea Toyota C-HR a jucat în mod clar un rol în noul design.
Toyota RAV4 PHEV atinge 100 km/h într-un respectabil timp de 6 secunde, deși cutia de viteze automată e-CVT elimină orice șansă de a conduce entuziast.
În interior, RAV4 este bine construit și bine echipat, dar ecranul tactil de 9 inci rămâne în urmă față de rivalii săi. Grafica este depășită și există submeniuri confuze, dar acum are Apple CarPlay și Android Auto.
Toyota RAV4 plug-in hybrid impresionează totuși cu cei 75 kilometri de autonomie pur electrică și consumul de combustibil combinat (WLTP) de 1 litri/100 km, dar și prin spațiul său practic.
Vezi si Toyota RAV4 2021 Pareri
10. BMW X5 xDrive45e
BMW X5 este un SUV spațios și luxos, cu o experiență grozavă de condus. La fel ca toate BMW-urile, X5 se simte catifelat în interior, cu o mulțime de elemente moi și ornamente strălucitoare din aluminiu.
Sistemul de infotainment iDrive de 12,3 inchi de la BMW vine ca standard pe toate modelele și este unul dintre cele mai bune din industrie datorită comenzilor intuitive și timpilor de încărcare rapizi. Familiile vor putea folosi portbagajul de 500 de litri și scaunele spate spate spațioase, care, ca dotări opționale, se pot înclina electronic la apăsarea unui buton.
BMW X5 xDrive45e PHEV are o autonomie pur electrică impresionantă de 86-97 km. Folosește navigarea prin satelit pentru a comuta între benzină și energie electrică, în funcție de care este cea mai eficientă pentru traseul tău.
De asemenea, impresionează atunci când îi dai blană, cu cei 394 CP, propulsând X5-ul de la 0 la 100 km/h în doar 5,6 secunde. Acest lucru, alături de manevrabilitatea ascuțită și suspensia echilibrată, face din BMW X5 unul dintre cele mai respectabile SUV-uri hibride, dar cu un preț pe masură.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News
Ajută-i cu o părere pe cei care își caută o mașină completând sondajul Romanian Driver!
NOTĂ! Unii producători auto schimbă constant atât opțiunile de motorizare ale vehiculelor, cât și dotările în funcție de nivelul de echipare, versiunile disponibile și prețurile. Informațiile pe care noi ți le oferim despre aceste modele de mașini, sunt în concordanță cu perioada redactării articolului. Așadar, îți recomandăm să verifici întotdeauna specificațiile și pe site-ul oficial al mărcii auto despre care te documentezi.
Top 10 cele mai bune SUV-uri hibride 2022
- Hyundai Tucson
- Kia Sorento
- Lexus NX
- Renault Captur
- Kia Sportage
- Ford Kuga PHEV
- Toyota Yaris Cross
- Jaguar F-Pace
- Toyota RAV4
- BMW X5 xDrive45e
Sursa articolului carbuyer.co.uk