
Ce este Tesla Autopilot? Cât costă și cât sunt de sigure mașinile cu conducere autonomă?
Mai mult guverne din Europa si restul lumii au sporit sprijinul pentru mașinile cu conducere autonomă în ultimii ani, cu planuri de a permite vehicule complet autonome pe drumuri până în 2025.
Cele mai recente evoluții înseamnă că transportul public autonom sau vehiculele de livrare ar putea deveni în curând o realitate, iar asta nu este o veste bună pentru scoliile de șoferi.
Mașinile parțial autonome există de ceva vreme, Tesla fiind lider de mulți ani. Tesla Autopilot este o caracteristică inclusă ca standard în multe țări, dar producătorul american oferă și „Enhanced Autopilot” și „Full Self-Driving Capability”, care oferă funcții mai avansate și acces la actualizări de software experimentale pentru un cost suplimentar.
Numele acestor tehnologii ale Tesla sunt înșelătoare – „Full Self-Driving Capability” este doar un sistem de asistență pentru șofer, iar șoferul trebuie să fie alert și pregătit să preia controlul mașinii în orice moment. Tehnologia nu este încă capabilă să facă față fiecărui scenariu sau aspect al drumului pe care îl poți întâlni.
Tesla a fost implicată în multe controverse în trecut – în octombrie 2021, unele dintre actualizările sale beta au trebuit să fie retrase când mașinile detectau vehicule inexistente în față, ceea ce s-ar putea dovedi periculos.

Sistemul de bază Autopilot al Tesla constă în controlul adaptiv al vitezei de croazieră, frânare de urgență, monitorizarea unghiului mort și asistență pentru menținerea benzii. Mașina se poate menține pe banda sa de pe autostradă, își poate adapta viteza pentru a se potrivi cu vehiculul din față și poate evita provocarea unei coliziuni, dar nu mai mult de atât.
Sistemul “Enhanced Autopilot”
Sistemul “Enhanced Autopilot” adaugă posibilitatea de a schimba benzile în mod automat, folosind senzorii mașinii pentru a observa unde se află mașinile din jur și vitezele la care se deplasează. Include, de asemenea, o funcție „Autopark” care permite mașinii să se parcheze singură, deși ghidul oficial spune că trebuie anulat sistemul dacă este necesar, apucând volanul, ceea ce înseamnă că ar trebui să fii în interiorul mașinii în acel moment.
Funcția „Summon” este, de asemenea, un plus interesant, permițându-ți să apesi un buton de pe telecomanda pentru a muta Tesla înainte sau înapoi dintr-un loc de parcare.
„Smart Summon” duce acest lucru mai departe, permițând mașinii să circule încet în jurul unei parcări pentru a te ridica la un punct determinat, de exemplu la intrarea unui supermarket în timp ce te ferești de ploaie. Cu toate acestea, legile prevăd că nu ar trebui să fii la mai mult de șase metri distanță de mașină atunci când folosești această funcție și poți fi totuși responsabil dacă aceasta provoacă un accident.
Sistemul “Full Self-Driving Capability”
Mașinile echipate cu pachetul Full Self-Driving Capability vin cu tot ce este oferit de „Autopilot” și „Enhanced Autopilot”, dar au și recunoaștere a semaforului și a semnelor de circulatie.
Reține că această funcție se află în stadiul „beta”, ceea ce înseamnă că încă are nevoie de îmbunătățiri. Tesla avertizează că mașina s-ar putea să nu se oprească pentru fiecare semnal de circulație în această etapă și trebuie să fii gata să intervii.
„Autosteer” va fi, de asemenea, inclus într-o actualizare viitoare; aceasta este o caracteristică care va permite mașinilor Tesla să se conducă singure pe străzile orașului (chiar dacă legislația actuală din multe țări nu permite acest lucru).
Sistemele de conducere autonomă care funcționează atât în oraș, cât și pe autostradă sunt unul dintre pașii finali în crearea mașinilor care se pot conduce singure.
Citeste si Mașini autonome: tot ce trebuie să știi
Înainte de a cumpăra sau de a conduce un Tesla cu Autopilot, citește exact ce poate face mașina și în ce situații funcționează. La urma urmei, au avut loc o serie de prăbușiri importante ale pilotului automat Tesla, unele dintre ele fatale.
Prețuri Tesla Autopilot, Enhanced Autopilot și Full Self-Driving
Pilotul automat de bază este echipat standard pe mașinile Tesla Model 3, Tesla Model S și Tesla Model X, în timp ce la momentul scrierii acestui articol, pachetul Enhanced Autopilot costă $6,000, iar pachetul Full Self-Driving costă $15,000.
Adăugarea acestuia din urmă va crește substanțial prețul mașinii, iar cu funcțiile încă în stadiul de dezvoltare „beta” sau care urmează să fie lansate, s-ar putea să nu merite.
Ce oferă rivalii Tesla?
Rivalii au tendința de a percepe mult mai puțin pentru aceleași funcții în majoritatea cazurilor. Volkswagen oferă funcții Travel Assist, Park Assist și Traffic Jam Assist pentru aproximativ 2.000 euro (și sunt standard la versiunile high-end ale unor modele), în timp ce Sistemele de asistență pentru conducere pe autostradă și asistența pentru urmărirea benzilor de circulație de la Hyundai sunt echipate pe modelele Tucson de top, fără costuri suplimentare.
Este Tesla Autopilot sigur?

Cursa către mașini complet autonome este cu adevărat începută, companii precum Waymo operează chiar și flote de taxiuri autonome în anumite părți ale Americii.
Aceste companii, inclusiv Tesla, au acumulat miliarde de kilometri în teste pentru a încerca să se asigure că mașinile lor pot face față oricărei eventualități cu care se confruntă.
Lucrul important de reținut este că sistemul Autopilot al Tesla este sigur atâta timp cât îl utilizezi în limitele posibilităților sale. Trebuie să rămâi vigilent și știi că s-ar putea să fie necesar să preiei conducerea în orice moment. Ar trebui folosit doar pe autostradă.
- Ce înseamnă ABS
- Ce este AdBlue
- Ce este Audi Virtual Cockpit
- Tesla Autopilot și Full Self-Driving explicate
- Ce înseamnă ESP
- Ce înseamnă ISOFIX
- Ghid complet semnificatie martori bord
- Explicatii termeni masini electrice
- Cum funcționează mașinile hibride
- Ce înseamnă plug-in hybrid și cum funcționează
- Cum funcționează bateriile mașinilor electrice
- Care este diferența dintre AWD, 4WD și 4×4?
Urmărește RomAuto.ro pe Google News