Datele preliminare publicate de Comisia Europeană arată că România a înregistrat, pentru al treilea an consecutiv, cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană.
În 2022, țara noastră a avut 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă un record negativ.
Creșterea numărului de decese în accidente rutiere nu este specifică doar României, ci și altor țări din UE. În 2022, aproape 20.600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în UE, ceea ce reprezintă o creștere de 3% față de anul precedent, dar o scădere de 10% comparativ cu anul 2019.
Pe lângă România, Bulgaria și Croația se află printre țările cu cele mai ridicate rate de mortalitate în accidente rutiere, cu 78, respectiv 71 de decese la un milion de locuitori.
În schimb, Suedia, Danemarca și Irlanda sunt printre țările cu cele mai scăzute rate de mortalitate, cu 21, respectiv 26 și 31 de decese la un milion de locuitori. Media UE a fost de 46 de decese la un milion de locuitori.
Rata mortalității în accidente rutiere din România este cea mai ridicată din UE, conform datelor preliminare publicate de Comisia Europeană
Anul trecut, țara noastră a înregistrat 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă un record negativ.
Distribuția deceselor pe medii arată că 52% din decesele cauzate de accidente rutiere au avut loc pe drumurile rurale, 39% în mediul urban, iar 9% pe autostrăzi. Șoferii și pasagerii autoturismelor au reprezentat 45% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere.
Alte cauze importante ale deceselor sunt trecute în dreptul pietonilor (18%), utilizatorilor de motociclete și mopede (19%) și bicicliștilor (9%).
Pentru a face drumurile europene mai sigure, Comisia Europeană va prezenta un pachet de propuneri în săptămânile următoare. Scopul este ca până în 2030, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere și a accidentărilor grave să scadă cu 50% în UE.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News