
Zorii erei mașinilor electrice sunt aici – numărul de mașini electrice crește într-un ritm rapid și asta înseamnă că mai multe mașini electrice uzate devin disponibile pe piața second-hand. Nu a existat niciodată o selecție mai largă de mașini electrice second hand oferite.
Având în vedere că prețurile la combustibil fluctuează foarte mult în ultima vreme, o mașină electrică second hand ar putea avea un sens financiar extraordinar. Costul inițial poate fi în continuare mai mare decât pentru un model echivalent pe benzină sau diesel uzat, dar funcționarea unei mașini cu energie electrică ar trebui să se dovedească totuși mai ieftină pe termen lung.
Mașinile electrice au avut tendința să-și piardă mai mult din valoare în primii câțiva ani decât modelele cu propulsie convențională, așa că uită-te în jur cu atenție și ai putea găsi niște mașini electrice second hand la preț foarte bun.
Natura mașinilor electrice înseamnă că există mai puține părți în mișcare și, teoretic, mai puține piese care se pot strica. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să faci un test-drive. Orice zgomot neobișnuit tinde să fie mai ușor de observat, având în vedere că mașinile electrice sunt mult mai silențioase.
Ce ar trebui să cauți la o mașină electrică second hand?
Acordă o atenție deosebită frânelor și anvelopelor unei mașini electrice uzate. Bateriile mari folosite în mașinile electrice înseamnă că sunt grele, iar mașinile electrice tind să fie puternice, astfel încât anvelopele se pot uza mai repede și pot fi costisitoare.
Deoarece frânarea regenerativă reduce atât de mult nevoia de a se baza pe frânele fizice, frânele montate pe unele vehicule electrice timpurii pot suferi de fapt probleme din cauza lipsei de utilizare.
Ca și în cazul oricărei achiziții de mașini uzate, verifică dacă mașina are un istoric de service constant (de preferință de la un dealer principal sau un specialist). De asemenea, este foarte important să te asiguri că software-ul este actualizat, deoarece acest lucru poate rezolva adesea problemele din versiunile anterioare, cum ar fi erorile de infotainment.
Într-o mașină electrică, software-ul „over-the-air” actualizează capacitatea nu numai de a menține funcționarea corectă a sistemului media din mașină, dar poate, de asemenea, îmbunătăți autonomia și durata de viață a bateriei mașinii.
Verifică dacă toate echipamentele funcționează așa cum trebuie, în special ecranele mașinii – care sunt vitale pentru a monitoriza starea de încărcare a bateriei – și dacă cablul de încărcare este în stare bună.
Cea mai importantă verificare pe care o poți face, indiferent dacă cumperi o mașină electrică second hand sau orice alt tip de mașină uzată, este verificarea istoricului vehiculului online pentru aproximativ 50 de lei pe car vertical. Ai nevoie de seria de șasiu a mașini (VIN).
Bateria mașinii

Cea mai mare îngrijorare pentru majoritatea oamenilor care se uită la o mașină electrică second hand este probabil starea bateriilor.
Producătorii de mașini tind să ofere garanții de cinci până la opt ani pentru bateriile din mașinile lor electrice, așa că merită să verifici detaliile mașinii pe care o cauți pentru a afla cât de mult a mai rămas din garanția bateriei.
Mașinile electrice nu a fost puse în vânzare de suficient timp pentru ca producatorii să garanteze înlocuirea bateriei, iar costul unei eventuale înlocuiri ar putea ajunge la câteva mii de euro sau chiar să coste mai mult decât valorează mașina, așa că merită investigat în prealabil.
Mulți producători de mașini electrice oferă scheme de leasing de baterii. În funcție de cât timp durează contractul de închiriere și de câți km faci anual, costul va varia. Dar, din cauza modului în care este configurată piața acum, dacă cumperi un Renault Zoe, de exemplu, va trebui să contini să închiriezi bateria de la Renault atâta timp cât deții mașina.
Există avantaje de a plăti bateriile ca parte a mașinii sau de a le închiria separat. Dacă le cumperi direct, toate costurile sunt în avans și eviți abonamentul lunar și respectarea unei limite de kilometraj. Dar închirierea bateriilor înseamnă că nu vei avea grija sau cheltuiala de întreținere sau înlocuire a bateriilor când ajung la sfârșitul duratei de viață sau dacă apare o defecțiune în afara garanției.
Indiferent ce decidzi că este cel mai potrivit pentru tine, asigură-te că ești la curent cu orice contract de leasing care ar putea fi în vigoare atunci când cumperi mașina.
Trebuie să-mi iau un încărcător pentru acasă?

Asigură-te că iei în considerare costul instalării unui încărcător pentru acasă dacă ai parcare în cazul în care nu stai la casă.
Deși este cu siguranță posibil să încarci o mașină electrică prin intermediul rețelei publice de încărcare într-un mod similar cu umplerea unei mașini convenționale cu benzină sau prin utilizarea unuia dintre numărul tot mai mare de porturi de încărcare pe marginea străzii din zonele rezidențiale, cel mai ieftin și mai convenabil mod de a încărca o mașină electrică, astfel încât să fie gata atunci când ai nevoie de ea, este prin utilizarea unui wallbox de acasă.
De asemenea, este posibil să încarci o mașină electrică folosind o priză domestică din casa ta cu un cablu lung, dar majoritatea producătorilor sunt împotriva acestui lucru, cu excepția cazului în care este o urgență. Încărcarea printr-o priză domestică poate dura foarte mult, iar priza se poate supraîncălzi.
Mai multe articole pe acceasi temă:
- Explicatii termeni masini electrice
- Cum si cat costa sa incarci acasa masina electrica
- De ce sunt mai scumpe mașinile electrice?
- Cum sa testezi o masina second hand – Test Drive
- Cum funcționează bateriile mașinilor electrice
- Autonomia masinilor electrice – Cat de departe te duce?
- Cum să încarci corect o mașină electrică
Urmărește RomAuto.ro pe Google News