Masini electrice
EV = electric vehicle, BEV = battery electric vehicle
Numărul de mașini electrice crește rapid la nivel global, așa că există tot mai multe opțiuni, deoarece producătorii auto încearcă să profite din plin de această oportunitate.
În prezent, poți alege orice, de la mașini de oraș, hatchback-uri, mașini executive și chiar SUV-uri cu sisteme de propulsie pur electrice. Deși asta înseamnă că există o mașină electrică care se potrivește unei game largi de bugete, toate sunt legate de faptul că nu poți merge nicăieri fără a încărca bateria.
Timpii de încărcare depind de dimensiunea bateriei mașinii și de viteza la care o poți încărca, fie acasă, fie folosind un punct de încărcare public. Autonomia electrică este limitată de dimensiunea bateriei mașinii, așa că este vital să alegi un model care ți se potrivește.
Avantajele și dezavantajele mașinilor electrice
ZERO EMISII este punctul în care se îndreaptă mașinile, așa că, deși hibridele și PHEV-urile sunt un pas în direcția cea bună, vei avea nevoie de o mașină electrică pentru a îndeplini obiectivul final.
In UK de exemplu, dar și în alte țări dezvoltate care dau impresia că le pasă mai mult de cetățenii lor, dacă deții un PHEV sau EV te poți califica pentru grantul pentru punctele de încărcare pentru mașini electrice, unde guvernul va contribui cu 75% la costul instalării unui încărcător de acasă.
Mașinile electrice beneficiază, de asemenea, de niveluri extrem de scăzute ale impozitului. Cel puțin până în 2024.
În comparație cu mașinile convenționale, cele electrice pot părea relativ scumpe, dar, în calitate de proprietar de mașină electrică, vei beneficia de costuri de funcționare ultra-scăzute, precum și de conducere relaxantă și aproape silențioasă.
Va trebui să te obișnuiești cu trucul de a trage un cablu prin garaj sau pe trotuar, pentru a menține bateria încărcată. Nu ofta! Telefonu îl încarci zilnic de ani de zile. Poate mai cari și o baterie externă dupa tine.
Totuși, cu autonomia masinilor electrice aparent în creștere pe masură ce trec anii, unii șoferi de vehicule electrice trebuie deja să își încarce mașina doar o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă mașina ta va conduce 450-500 de km cu o încărcare completă, iar naveta zilnică este de doar 30-40 de km, nu crezi că se merită?
La călătoriile mai lungi, „anxietatea de autonomie” și problema găsirii unui încărcător pot încă stresa șoferul.
În iunie 2021, România avea în jur de 800 de puncte de încărcare publice disponibile, iar la momentul redactării acestui articol numărul lor este deja aproape dublu. Dar încărcarea necesită totuși o planificare suplimentară și mai mult timp petrecut conectat la încărcătoare decât ai umple un rezervor cu benzină sau motorină.
Pe aceeași temă, dacă ai chef să mai citești acum.
Dacă nu, mâine.
- La ce să fii atent când cumperi o mașină electrică second hand
- Cum să încarci corect o mașină electrică
- Cum si cat costa sa incarci acasa masina electrica
- Explicatii termeni masini electrice
- Cum funcționează mașinile hibride
- Ce înseamnă plug-in hybrid și cum funcționează
- Cum funcționează bateriile mașinilor electrice
- De ce sunt mai scumpe mașinile electrice?
- Autonomia masinilor electrice – Cat de departe te duce?
- Mașini autonome: tot ce trebuie să știi
Urmărește RomAuto.ro pe Google News