![Cum sa incarci corect o mașina electrica](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-340-1024x576.png)
Cum să încarci corect o mașină electrică, unde, cât te costa, cât de des trebuie să o faci și multe altele. Iti raspundem la toate intrebarile in acest articol.
Majoritatea marilor intrebari legate de masinile electrice sunt legate de modul in care le incarcati si le tineti incarcate:
- Cat costa incarcarea unei masini electrice?
- Cat de des necesita incarcate masinile electrice?
- Unde pot incarca o masina electrica?
In acest articol vom raspunde toate aceste intrebari. Sa incepem.
Cautati ceva anume? Aruncati o privire la ghidurile noastre pentru Cum si cat costa sa incarci acasa masina electrica si Explicatii termeni masini electrice sectiunea Puncte de incarcare.
Trebuie sa-mi incarc masina?
In primul rand, sa vedem daca masina dvs. are nevoie de incarcare. Raspunsul pentru vehiculele full electrice este in mod evident DA.
Daca aveti un model hibrid, trebuie doar sa verificati ce tip. Daca este un mild hybrid sau un active hybrid, atunci nu este nevoie sa le incarcati.
Dar daca este o masina hibrid plug-in (PHEV), atunci va trebui sa o incarcati deoarece, in general, PHEV-urile pornesc mai intai cu energie electrica. PHEV-urile sunt cel mai comun tip de hibride de pe piata, Toyota Prius, Honda CR-V Hybrid si BMW i8 sunt doar cateva exemple.
Citeste mai multe mai multe despre tipurile de modele hibrid si cum functioneaza.
Cum se incarca o masina electrica
La un nivel superior, trebuie sa accesati energia din retea pentru a va incarca masina electrica. Acest lucru se realizeaza prin conectarea masinii la un punct de incarcare cu un cablu. Puteti accesa o retea publica, la locul de munca, la o statie de service sau puteti obtine un punct de incarcare instalat acasa.
Exista diferite tipuri de puncte de incarcare, care incarca masinile electrice la viteze diferite. Acestea au prize diferite, deci sunt necesare cabluri si conectori diferiti pentru conectarea la punctele de incarcare.
Vom discuta toate acestea in continuare.
![cum sa incarci o masina electrica corect](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-341.png)
Explicarea punctelor de incarcare ale masinilor electrice
Exista trei tipuri de puncte de incarcare: lente, accelrate si rapide. „Viteza” se refera la cat de multa energie electrica este transferata bateriei intr-o anumita perioada de timp (puterea de iesire). Puterea se masoara in kilowati (kW).
Incarcatoare lente
Cel mai des folosite peste noapte, incarcatoarele lente ofera intre 3kW si 6kW. Acest lucru se traduce aproximativ intre opt si 12 ore pentru a incarca o masina electrica si doua pana la patru ore pentru a incarca un hibrid PHEV.
Incarcatoare accelerate
Incarcatoarele accelerate acopera 7kW pana la 22kW, care pot incarca o masina electrica in trei pana la patru ore si un PHEV in mai putin de o ora. Majoritatea incarcatoarelor pe care le gasesti pe strada sau in spatii comerciale sunt cele accelerate.
Incarcatoare rapide
Cele mai multe incarcatoare rapide din Romania se incarca la 50kW. Exista, de asemenea, cateva incarcatoare ultra-rapide, care ofera in mod normal intre 100kW si 350kW. Incarcatoarele rapide tind sa fie doar DC iar PHEV-urile nu sunt compatibile.
Prea multa incarcare rapida poate supraincalzi si deteriora bateria EV-ului pe termen lung, asa ca incercati sa o utilizati numai atunci cand este necesar.
O nota despre curent..
Incarcarea rapida utilizeaza un curent continuu, restul utilizeaza curent alternativ. Prin urmare, este posibil sa aflati ca masina dvs. nu este compatibila cu incarcarea rapida, mai ales daca este un PHEV. Consultati manualul masinii daca nu sunteti sigur.
![incarcare masina electrica corect](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-342.png)
Punctele de incarcare ale masinilor electrice sunt universale?
Sau altfel zis, imi pot conecta masina electrica in orice punct de incarcare?
Din pacate, nu inca, dar ar trebui sa gasiti o multime de puncte compatibile. Nissan Leaf, de exemplu, are o priza CHAdeMO pentru incarcare rapida si o priza de incarcare de tip 1 pentru incarcare lenta si accelerata. Renault Zoe, o alta marca populara, are o singura priza de tip 2 pentru toate cele trei tipuri de incarcare.
Se pare insa ca ne indreptam catre un standard.
Majoritatea masinilor electrice noi folosesc o priza de tip 2 pentru incarcarea standard, cu o intrare CCS pentru incarcare rapida. Totusi, va dura ceva timp pana cand acest lucru se va intampla peste tot – unele modele mai vechi folosesc in continuare prize de tip 1, iar unele dintre cele mai bine vandute PHEV se bazeaza pe conectori CHAdeMO.
Am cam folosit niste “termeni de jargon“, asa ca iata ce inseamna fiecare.
![incarcarea corecta a masinii electrice](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-343.png)
Explicatia conectorilor punctelor de incarcare al masinilor electrice
Diferite companii au contribuit la ecosistemul de incarcare electrica de-a lungul timpului, ceea ce inseamna ca sunt disponibile diferite puncte de incarcare si prize de conectare – la fel cum exista diferite incarcatoare de telefon si nu sunt toate compatibile.
De asemenea, masinile se incarca la diferite viteze si multe au viteze maxime de incarcare. Aceasta inseamna ca puteti conecta o masina care se incarca la maximum 10kW intr-un punct de incarcare de 22kW, dar se va incarca totusi numai la maxim 10kW.
Trebuie sa ne gamdim si la modelel hibrid plug-in, deoarece majoritatea lor nu pot folosi incarcatoare rapide. Deci, pentru a acoperi toate acestea, exista diferiti conectori. Si anume:
Tipul 1 – gasit in cea mai mare parte la EV-urile timpurii, potrivit numai pentru incarcarea lenta si accelerata.
Tipul 2 – standardul actual pentru incarcare lenta si accelerata, legislatia UE prevede ca toate plug-in-urile noi au nevoie de un conector de tip 2 incepand cu 2014.
Commando – un alt conector mai vechi, asemanator cu cel gasit pe rulote.
CCS (Combined Charging Standard – Standard de Incarcare Combinata) – utilizat pentru incarcare rapida si popular pentru producatorii europeni, acesta este adesea un supliment la conectorul de tip 2 necesar.
CHAdeMO (Charge de Move) – potrivit si pentru incarcarea rapida, dar necesita o priza suplimentara pentru tipul 2.
3 pini – de evitat, deoarece prezinta riscuri de incendiu atunci cand este utilizat pentru a incarca masini electrice pe perioade lungi de timp.
Conectori cu incarcare lenta:
Cu 3 pini
Tipul 1
Tipul 2
Comando
Conectori de incarcare accelerata:
Tipul 2
Tipul 1
Comando
Conectori de incarcare rapida:
CHAdeMO 50kW DC
CCS 50kW DC
Tipul 2 43kW AC
Tesla 2 120kW DC
Tot ce trebuie sa stiti aici este ce tip de conector are masina dvs. preferata sau, daca sunteti pregatit sa folositi incarcatoare publice (pentru ca nu puteti instala unul acasa), ce fel de conectori sunt in cele mai apropiate puncte de incarcare. Puteti obtine aceste informatii in manualul masinii sau faceti o analiza a listei noastre cu stații rapide încărcare mașini electrice.
Dupa ce stiti acest lucru, puteti verifica compatibilitatea atunci cand planificati sa opriti pentru o incarcare intr-o calatorie lunga.
![cum se incarca corect o masina electrica](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-344.png)
Cablurile masinilor electrice explicate
Veti primi un cablu pentru a va conecta masinile electrice sau PHEV-urile in punctul de incarcare. In functie de marca si model, puteti obtine un cablu pentru incarcare rapida si unul pentru incarcare lenta / accelerata.
Fiecare cablu are trei parti: un conector care se conecteaza la masina, cablul in sine si o mufa care se conecteaza la punctul de incarcare sau la sursa de alimentare.
Aveti nevoie ca mufa sa fie compatibila cu punctul de incarcare pentru a se potrivi – altfel va fi ca si cum ati folosi o mufa din Romania intr-o priza din Marea Britanie: nu va functiona.
De asemenea, va trebui sa gasiti lungimea corecta a cablului daca cumparati o rezerva. Cablurile scurte pot fi mai usor de depozitat, dar cablurile mai lungi ofera o acoperire mai mare. Cinci metri ar putea fi un compromis bun.
Articolul continuă după reclamă
Utilizarea cablurilor de incarcare publice
Unele puncte de incarcare publice nu au cabluri, deci este posibil sa trebuiasca sa-l luati pe al dvs. Pentru statiile de incarcare care au, ar trebui sa verificati compatibilitatea.
Majoritatea masinilor electrice / PHEV si majoritatea punctelor de incarcare au computere incorporate care gestioneaza procesul de incarcare si impiedica supraincarcarea.
Acestea fiind spuse, ar trebui sa va asigurati in continuare ca utilizati un punct de incarcare si un cablu cu tensiunea si curentul adecvat, deoarece cablul se conecteaza direct la electricitatea masinii dvs. si orice defectiune se poate dovedi destul de costisitoare.
![cat timp ar trebui sa incarca masina electrica](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-345.png)
Unde sa incarci o masina electrica
Aveti cateva optiuni. Majoritatea oamenilor aleg sa-si incarce masinile acasa, deoarece este cea mai ieftina optiune.
Dar daca sunteti mult timp pe drum, sau nu puteti instala un punct de incarcare pentru acasa, deoarece nu aveti parcare spre drum sau diverse motive, aveti optiunea de a incarca la locul de munca, la benzinarii sau folosind reteaua publica.
Cat dureaza incarcarea unei masini electrice?
Acest lucru depinde de dimensiunea bateriei, de viteza punctului de incarcare si de cantitatea de incarcare de care aveti nevoie. Poate dura intre 30 de minute si 12 ore.
Daca utilizati un incarcator de 3,7kW (cum ar fi cele gasite in majoritatea caselor), veti putea incarca pentru o autonomie de aproximativ 24 km intr-o ora. Acest lucru poate dura intre 8 si 12 ore pentru o incarcare completa, deci luati in considerare efectuarea acestuia peste noapte, deoarece ar trebui sa puteti plati tarife mai mici la electricitate.
Daca utilizati un incarcator rapid de 7kW, ar trebui sa obtineti o autonomie de 48 de km intr-o ora. Incarcatoarele rapide va pot oferi o incarcare de 80% in 20 de minute – in functie de masina si de punctul de incarcare.
![cat dureaza sa incarci o masina electrica](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-346.png)
Cat de des au nevoie de incarcare masinile electrice?
Acest lucru va depinde de bateria si autonomia masinii. Autonomia unei masini electrice este cat de departe poate calatori cu o incarcare. Puteti afla mai multe despre autonomia bateriilor masinilor electrice aici.
De asemenea, puteti afla mai multe despre bateriile masinilor electrice aici.
Ce este incarcarea completa?
Daca sunteti plecat, este de preferat sa incarcati masina complet pentru a evita situatiile cand se descarca complet. La fel ca un telefon, nu este recomandat pentru baterie daca incarcarile sunt scurte si in exces, asa ca asigurati-va ca il incarcati complet atunci cand puteti.
![incarcare masina electrica acasa](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-347.png)
Cat costa incarcarea unei masini electrice?
Acest lucru depinde in principal de locul in care va incarcati masina, asa ca vom acoperi principalele optiuni.
Costul incarcarii la domiciliu
Intrucat tariful electricitatii din Romania este de aproximativ 80 de bani pe kWh, v-ar costa aproximativ 50 de lei sa incarcati masina electrica medie de 60 kWh.
Cativa furnizori de energie electrica ofera tarife speciale pentru proprietarii de masini electrice, asa ca puteti sa cautati ofertele de energie care vi se potrivesc cel mai bine.
Aflati mai multe despre Cum si cat costa sa incarci acasa masina electrica.
Costul incarcarii la locul de munca
Unii angajatori ofera acces gratuit la punctele de incarcare pe care le-au instalat, dar este posibil sa fie necesar sa stabiliti o rotatie cu alti colegi pentru a o utiliza. Altii introduc un tarif pentru a incuraja utilizarea corecta.
Costul incarcarii la reteaua publica
Unele puncte de incarcare publice sau statii de service sunt gratuite, iar preturile pot varia pentru cele platite.
In punctele de incarcare mai vechi, este posibil sa utilizati un card RFID (cum ar fi un card fara contact) pentru a plati, in timp ce altii percep plata prin intermediul unei aplicatii.
Punctele de incarcare rapida pot fi cele mai scumpe si costa in jur de 7.55 euro pentru o incarcare de 30 de minute / 160 de km. Incarcatoarele rapide se gasesc in mod normal la statiile de service de pe autostrazi.
![cat costa sa incarci masina electrica](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2022/09/image-348.png)
Intrebari frecvente despre incarcarea masinilor electrice
Pot supraincarca masina mea electrica?
Improbabil. Noile masini electrice si PHEV contin circuite care protejeaza computerul de bord si dispozitivele electronice, incetinind incarcarea.
Poate cineva sa scoata din priza masina mea electrica in timp ce se incarca?
Nu, producatorii au rezolvat aceasta problema, astfel incat masina este blocata si conectata, cablul fiind blocat in pozitie. Puteti sa va indepartati si nimeni nu va putea sa va scoata din priza in timp ce masina este blocata.
Imi va deteriora ploaia masina la incarcare?
Toate EV-urile si PHEV-urile au prize si cabluri hidroizolate, la fel ca si punctele de incarcare. Este foarte putin probabil sa patrunda apa.
Reteaua nationala va face fata retelei de incarcare a masinilor electrice?
Responsabilii de la Reteaua Nationala au fost intrebati cu privire la acest lucru la inceputul anului 2018 si au spus ca „sistemul de alimentare ar putea face fata unui boom peste noapte al vehiculelor electrice”.
Dar, pe masura ce numarul masinilor electrice pe sosea este in continua crestere, sistemul va avea suficient timp pentru a creste in conformitate cu cererea.
In plus, mai multe companii (inclusiv Lidl) au anuntat recent ca intentioneaza sa investeasca si in punctele de incarcare, deci nu exista prea multe ingrijorari cu privire la infrastructura.