
Deși cu siguranță ar trebui să iei în considerare condițiile meteorologice indiferent de perioada anului, conducerea în siguranță pe zăpadă necesită o atenție specială. În timpul iernii, este posibil ca condițiile de condus să fie dificile, si trebuie luate măsuri de precauție suplimentare.
Condițiile de conducere pe zăpadă și gheață sunt unele dintre cele mai periculoase, deoarece riscul de a pierde aderența este mult mai mare decât în mod normal. Zăpada proaspătă poate fi destul de aderentă, dar de îndată ce se compactează sau începe să se transforme în “ciorofleacă”, devine alunecoasă și periculoasă.
Peticele de gheață pot provoca alunecarea mașinii dacă nu ești atent, iar acea peliculă de gheață formată pe asfalt, “gheața neagră” cum i se mai spune, poate fi foarte periculoasă și dificil de observat când conduci.
Dacă nu ești sigur pe tine să conduci pe zăpadă sau gheață sau dacă condițiile sunt prea periculoase, cel mai bine ar fii să nu conduci deloc.
În cazul în care ești prins de zăpadă sau trebuie să faci o călătorie pe drumuri potențial înghețate, am compilat câteva sfaturi, care ar trebui să te ajute să ajungi la destinație în siguranță. Continuă să citești ghidul nostru despre cum să conduci pe zăpadă și gheață.
Păstrează viteza scăzută

Bine băi Paul! Toată lumea știe că trebuie să conducă încet în condițiile astea!
Știu, și totuși o spun.
Cel mai bun și mai ușor mod de a evita un accident atunci când conduci pe zăpadă, gheață și ploaie în timpul iernii este să încetinești. Când aderența este redusă, toate manevrele ar trebui să fie mai lente.
Vei avea, de asemenea, mai mult timp pentru a reacționa și va trebui să lași o distanță mult mai mare față de mașina din față (cel puțin de două ori mai mare ca de obicei), deoarece distanțele de frânare sunt mult mai mari, iar ABS-ul nu scurtează distanța de frânare, așa cum cred 9 din 10 șoferi.
Te rog să citești ce înseamnă ABS și cum funcționează pentru a înțelege mai bine ce vreau să spun. Vei găsi acest link și la finalul articolului.
Dacă stratul de zăpada este gros, este adesea mai bine să conduci pe zăpadă proaspătă decât pe urmele comprimate lăsate de alte vehicule, deoarece ar trebui să ai mai multă aderență, cu un control mai bun asupra frânării și direcției. Fii atent de cât de gros este stratul, totuși, deoarece nu vrei să rămai blocat.
Evită manevrele bruște
Când aderența este redusă, toate acțiunile tale ar trebui să fie netede și graduale. Orice acționare bruscă cu accelerația, frânele sau direcția poate face ca anvelopele să piardă aderența pe suprafața drumului și poți pierde controlul mașinii.
Un decalaj mai mare față de mașina din față îți va oferi mai mult timp pentru a reacționa, și îți va permite să frânezi mult mai treptat.
Pe zăpadă, este de asemenea recomandabil să schimbi treptele de viteză pentru a încetini mașina, mai degrabă decât să folosești doar frânele, sau sa acetivezi frana regenerativă dacă conduci o mașină electrică sau un plug-in hybrid.
Tratează și direcția cu sensibilitate – manevrele bruște pot determina subvirarea sau chiar să te învârți, acolo unde spatele mașinii încearcă să depășească partea din față (supravirare).
Ce să faci dacă aluneci pe zăpadă?
În primul rând, nu intra în panică.
De obicei, este posibil să te redresezi, atâta timp cât faci ceea ce trebuie. Dacă încerci să iei un viraj, dar anvelopele din față alunecă, îndreaptă volanul și ia piciorul de pe frână și accelerație.
Știu că suna ciudat, dar acesta este cel mai bun mod de a recăpăta aderența. Trebuie doar să fii foarte atent pentru a observa când recapeți aderența, și poți prelua din nou controlul mașinii.
Dacă spatele mașinii începe să alunece, virează în direcția derapajului și eliberează ușor accelerația și frâna. Dacă începi să aluneci, nu frâna și nu accelera brusc, deoarece acest lucru va agrava alunecarea.
Îmbunătățește aderența mergând ușor subturat

Conducerea în trepte mai mari decât de obicei poate facilita progresul pe zăpadă și gheață, deoarece o putere de tracțiune mai mică ajunge la roți, ceea ce face ca acestea să se rotească mai puțin.
Dacă sub anvelopele tale este doar gheață, încearcă să bagi în treapta a doua în loc de prima și apoi schimbi încet și constant.
Cauciucuri de iarna
Există un motiv bun pentru care chiar și o mașină cu tracțiune față, echipată cu anvelope de iarnă, este mai sigură și mai capabilă în zăpadă decât un SUV cu tracțiune integrală echipat cu anvelope de vară sau chiar și cu anvelope all season.
Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a funcționa atunci când temperatura este de șapte grade Celsius sau mai mică, așa că nu sunt doar pentru zăpadă și gheață. Acestea îmbunătățesc distanțele de oprire în condiții umede și alunecoase, dar nu oferă la fel de multă aderență ca anvelopele normale atunci când temperaturile sunt mai ridicate, așa că nu recomandăm să le păstrezi tot anul.
Pregătește-ți mașina pentru iarnă
Nu merită niciodată să te zgârcești cu întreținerea mașinii, iar în timpul lunilor de iarnă starea acesteia este cu atât mai importantă.
Zonele cheie de verificat sunt anvelopele, sistemul de curătare a parbrizului si lichidul de spălare de iarnă, antigelul, uleiul, ștergătoarele, luminile de ceață, farurile și bateria.
De asemenea, mașinile se murdăresc mult mai rapid iarna. Deși o curățare completă poate părea inutilă – deoarece se murdărește instantaneu din nou – este o idee bună să ai o cârpă sau prosoape de hârtie pentru a te asigura că geamurile laterale, farurile și plăcuțele de înmatriculare nu sunt acoperite de murdărie. Dacă sunt, îți vor afecta siguranța, plus că riști să fii amendat dacă circuli cu plăcuțele de înmatriculare murdare.
De asemenea, ai putea să ștergi mai des pragurile ușii, deoarece nu este nimic mai frustrant decât să te urci sau să cobori din mașină doar pentru a găsi o pată de noroi pe pantaloni sau pe rochie. Cu atât de mult noroi în jur, poate fi, de asemenea, la îndemână să cumperi un set de covorașe de cauciuc doar pentru utilizare pe timp de iarnă.
Trusa de urgență

Deși transportul unei truse de urgență poate părea exagerat, dacă ai nevoie vreodată de el, vei fi foarte bucuros să-l ai. Odată pregătit, poți păstra același kit timp de mulți ani, înlocuind doar materialele perisabile și bateriile.
Îți recomandăm să incluzi:
- Veste sau geci reflectorizante pentru toți ocupanții, nu doar pentru tine
- Spray de dezghețare și o racletă de gheață
- O lopată mică (eu am una de metal, se împachetează și nu ocupă mult spațiu)
- O frânghie de remorcare
- Cizme
- 2-3 perechi de mănuși
- O lanternă și baterii complet încărcate
- Banda adezivă pentru reparații (o găsești în magazinele de bricolaj, gen Dedeman)
- Benzi zimțate lungi și rezistente, lanțuri sau alte dispozitive antiderapante care se prind pe roată
- Îmbrăcăminte subțire, dar călduroasă și/sau o pătură.
- Mâncare și apă
- Apă de parbriz și ulei de motor
Pe langa acestea, vei avea cel puțin un triunghi reflectorizant și trusa medicală, care sunt obligatorii.
Nu uita să citești și despre ce înseamnă ABS și cum funcționează
Conducerea în condiții meteorologice nefavorabile
Iarna nu înseamnă doar temperaturi scăzute; ceața, ploile abundente și vântul pot cauza probleme și îngreunează conducerea, în timp ce drumurile pot fi alunecoase din cauza frunzelor și a noroiului. Chiar si strălucirea soarelui poate fi periculoasă, daca îl ai exact in față.
Vezi si Sfaturi utile pentru condusul pe timp de ploaie sau drumuri inundate
Urmărește RomAuto.ro pe Google News
Ajută-i cu o părere pe cei care își caută o mașină completând sondajul Romanian Driver!