Evaluările privind siguranța mașinilor nu primesc întotdeauna atenția pe care o merită, fiind neglijate în comparație cu eficiența consumului de combustibil sau cu noile tehnologii care atrag cumpărătorii de mașini în showroom-uri.
Cu toate acestea, o mașină cu un rating de siguranță de cinci stele este în fruntea listei de priorități a multor familii. Să te îndepărtezi de un accident este mai important decât va fi vreodată orice bling-bling.
Evaluările Euro NCAP sunt mijlocul principal pentru cumpărătorii de mașini de a evalua nivelul de siguranță al unei mașini și este de mare încredere atât de către industrie, cât și de consumatori.
Organizația independentă testează mașini noi în propriul test de impact de laborator și le evaluează în patru domenii critice: protecția ocupanților adulți, protecția ocupanților copiilor, protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului și tehnologia de asistență în siguranță.
Testele Euro NCAP devin din ce în ce mai stricte, cea mai recentă tehnologie de siguranță având un impact mare asupra scorului general al unei mașini. Aceasta înseamnă că o mașină care a primit un rating de siguranță de cinci stele în urmă cu câțiva ani s-ar putea să nu se descurce atât de bine la ultimele teste, punând presiune pe producătorii de mașini să îmbunătățească continuu siguranța – asta fiind o veste bună pentru cumpărători în general.
Toate mașinile enumerate mai jos au primit un rating de cinci stele de siguranță și scoruri mari în toate cele patru domenii principale de testare.
Cu toate acestea, în timp ce Euro NCAP sortează mașinile în mai multe categorii diferite, cum ar fi „supermini”, „SUV-uri mari” și „mașini executive”, unele mașini se încadrează în categorii care nu se potrivesc tocmai cu secțiunea din piață în care le plasăm noi, aici la Romauto.
De exemplu , Euro NCAP clasează SEAT Ibiza drept „mașină de familie mică”, alături de modele din clasa de mai sus, cum ar fi SEAT Leon mai mare. Astfel, pentru această descriere, am luat mașinile cu cele mai bune scoruri ale Euro NCAP și le-am plasat în clasele de mașini pe care le folosim în recenziile noastre.
Cel mai sigur Supermini – Skoda Fabia
- Protecția ocupanților adulți: 85%
- Protecția copiilor: 81%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 70%
- Asistență de siguranță: 71%
Skoda Fabia este cel mai sigur supermini pe care îl puteți cumpăra în prezent datorită gamei sale impresionante de caracteristici standard de siguranță.
În mod standard, toate Fabia beneficiază de frânare de urgență autonomă (AEB), asistență pentru menținerea benzii de rulare, avertizare de părăsire a benzii de rulare, un limitator de viteză și senzori de parcare din spate.
Un pachet de siguranță opțional adaugă airbag-uri laterale spate și un airbag pentru genunchi al șoferului, în timp ce fiecare Fabia primește trei puncte de fixare pentru scaunul pentru copii ISOFIX, ceea ce este neobișnuit pentru o mașină atât de mică.
Vezi si Ce înseamnă ISOFIX sau ISOFIX vs centurile de siguranță
Oglindind cantitatea mare de kit de siguranță, Fabia este plin de caracteristici „Simply Clever” ale Skoda, cum ar fi o umbrelă ascunsă în portiera șoferului și o racletă de gheață găzduită în clapeta rezervorului de combustibil.
Iubim Skoda Fabia pentru raportul calitate-preț incredibil pe care îl oferă; în ciuda faptului că se află în aceeași clasă cu Volkswagen Polo, oferă spațiu comparabil cu Golful mai mare. Asociați acest lucru cu o călătorie confortabilă și o cantitate generoasă de echipamente și nu este de mirare că Fabia a fost încoronată cea mai bună mașină mică pentru 2023.
Vezi recenzii despre masinile Skoda
Cea mai sigură mașină mică – GWM ORA Funky Cat
- Protecția ocupanților adulți: 92%
- Protecția copiilor: 83%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 74%
- Asistență de siguranță: 90%
S-ar putea să fii surprins să vezi o marcă relativ necunoscută pe această listă, dar prima mașină GWM ORA vândută în Europa, Funky Cat, este, de fapt, cea mai sigură mașină mică pe care o poți cumpăra.
La lansare, Funky Cat este oferită doar sub formă de top de gamă First Edition; Aceasta este dotată cu monitorizarea punctului mort, asistență pentru păstrarea benzii de rulare cu centrarea benzii și un sistem de cameră de 360 de grade. Sistemele de siguranță ale GWM ORA par să funcționeze foarte bine, deoarece au obținut un punctaj de 90% la testul de asistență pentru siguranță Euro NCAP.
Funky Cat își merită cu adevărat numele, cu un exterior drăguț și interior uimitoare. În timp ce mașinile chinezești au o reputație de a fi ieftine și utilitare, GWM ORA compensează acest stereotip cu un interior de pluș, bine construit, cu o schemă de culori adecvată „funky” în două tonuri.
Cu o autonomie de 320 km, Funky Cat rămâne în urma rivalilor precum Volkswagen ID.3, cu toate acestea reușește să-i subcoteze din punct de vedere al prețului și este oferit cu o garanție puternică de cinci ani, kilometraj nelimitat.
Cea mai sigură mașină sedan – Mercedes C-Class
- Protecția ocupanților adulți: 93%
- Protecția copiilor: 89%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 80%
- Asistență la siguranță: 82%
Mercedes a fost mult timp apreciat pentru tehnologia sa de ultimă oră, iar acest lucru se extinde și la inovațiile în materie de siguranță.
Mercedes C-Class prezintă cea mai recentă suită a mărcii germane de oferte de siguranță și asistență pentru șofer, care include monitorizarea punctului mort și asistența pentru menținerea benzii.
Versiunile AMG Line Premium Plus beneficiază de faruri cu LED-uri cu matrice digitală de la Mercedes cu faza lungă adaptivă, precum și un sistem de cameră de 360 de grade și un display head-up genial.
După cum probabil știi deja, interiorul celui mai recent Mercedes C-Class este un festival absolut de tehnologie.
Toate mașinile beneficiază de cel mai recent sistem de infotainment MBUX al mărcii, care are un ecran tactil de 11,9 inchi alături de un grup de instrumente digital cu aspect elegant. Clasa C este bună de condus și este oferită cu o varietate de sisteme de propulsie puternice și eficiente; alegerea noastră este hibridul plug-in C 300 e, care oferă o autonomie electrică de vârf de până la 100 de kilometri.
Vezi si Mercedes C-Class 2021 Pareri
Cel mai sigur SUV – Tesla Model Y
- Protecția ocupanților adulți: 97%
- Protecția copiilor: 87%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 83%
- Asistență de siguranță: 91%
În ceea ce privește protecția pasagerilor adulți, Tesla Model Y este cea mai sigură mașină nouă pe care o poți cumpăra.
De asemenea, obținând un punctaj puternic la toate celelalte teste Euro NCAP, Modelul Y este echipat și cu unele dintre cele mai avansate tehnologii de siguranță a șoferului. Deși încă primește avertizare de coliziune, AEB și monitorizare a unghiului mort, trecerea la „Full Self Driving Capability” de la Tesla adaugă o serie de funcții de siguranță suplimentare.
Tezi si Tesla Autopilot și Full Self-Driving explicate
Totuși numele pachetului este puțin înșelător, deoarece Modelul Y necesită în continuare atenția completă a șoferului și intervenții ocazionale, această configurație utilizează o varietate de senzori pentru a opri și a porni mașina în trafic, a vira și chiar a schimba benzile de pe autostradă.
În timp ce sistemul Autopilot al lui Tesla se bazează pe o tehnologie incredibil de complicată, interiorul modelului Y este minimalist, cu puține butoane fizice. Deși nu există instrumente în spatele volanului, dominând centrul tabloului de bord este un ecran tactil de 14 inchi care găzduiește aproape toate funcțiile mașinii.
Există trei versiuni ale modelului Y din care să alegeți și, în timp ce modelul Performance poate fi tentant cu accelerația sa fulgerătoare, modelul Y entry-level oferă cel mai bun raport calitate/preț, cu prețul său de aproximativ $47,740 și o autonomie de 455 km.
Vezi si Tesla Model Y 2022 Pareri
Cel mai sigur SUV mare – Lexus RX
- Protecția ocupanților adulți: 90%
- Protecția copiilor: 87%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 89%
- Asistență de siguranță: 91%
Un rival al BMW X5, Lexus RX excelează la fel de mult în ceea ce privește siguranța, cât și eficiența.
Toate modelele RX sunt dotate standard cu sistemul de siguranță Lexus + suita de ajutoare pentru șofer; aceasta include avertizare pre-coliziune cu detectarea pietonilor, AEB, avertizare de părăsire a benzii de rulare, monitorizarea unghiului mort, faze lungi adaptive și control adaptiv al vitezei de croazieră. Toate acestea se combină pentru a face ca deja luxosul Lexus să se simtă și mai relaxant la condus.
Vorbind despre lux, Lexus RX se mândrește cu un interior de pluș, cu materiale moi la atingere oriunde te uiți. Renunțând la sistemele de touch de odinioară, RX primește cea mai recentă configurație de infotainment a mărcii japoneze, cu un ecran tactil de 14 inchi cu cadrane digitalizate de control al climatizării.
În ciuda faptului că este o mașină mare, RX este mai accesibil de rulat decât v-ați aștepta; atunci când este echipat cu motorul hibrid plug-in de 450h+, se pretinde că Lexus 4×4 are un consum de 0,92 L/100 km, mulțumită parțial autonomiei sale electrice de 65 kilometri.
Cea mai sigură mașină sedan “mare” – Tesla Model S
- Protecția ocupanților adulți: 94%
- Protecția copiilor: 91%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 85%
- Asistență de siguranță: 98%
În ciuda lansării pentru prima dată în 2012, Tesla Model S se află încă la vârf, datorită actualizărilor constante și a unei game deja sofisticate de ajutoare pentru șofer.
La fel ca majoritatea Tesla, Model S vine cu pachetul obișnuit de kit de siguranță, cum ar fi monitorizarea punctelor moarte și asistența la menținerea benzii, dar capacitățile „Tesla Autopilot” și „Full Self Driving” o diferențiază de restul.
În plus, Model S are un centru de greutate scăzut, deoarece bateriile sale sunt montate sub podeaua cabinei, prin urmare, este mai puțin probabil să se rostogolească în cazul unui accident.
Interiorul in Model S poate să nu fie la fel de luxos ca rivalii, dar volanul său „jug” și sistemul de infotainment elegant cu consolă de jocuri încorporată vor stârni cu siguranță interesele cumpărătorilor. În timp ce modelul Long Range oferă o autonomie uimitoare de peste 640 kilometri, Model S Performance deține titlul de mașină de serie cu cea mai rapidă accelerație, atingând 100 km/h în mai puțin de două secunde.
Cea mai sigură mașină sport – BMW Z4 (testat în 2019)
- Protecția ocupanților adulți: 97%
- Protecția copiilor: 87%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 91%
- Asistență de siguranță: 76%
Mașinile sport obișnuite sunt oarecum pe cale de dispariție, așa că mantaua cea mai sigură pentru mașina sport este încă deținută de BMW Z4, care a fost supus testelor de siguranță din 2019.
Cu toate acestea, la acea vreme a obținut rezultate bune în ceea ce privește protecția ocupanților adulți, precum și protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. În ciuda unui lifting la mijlocul vieții în 2022, Z4 nu a mai fost testat, totuși toate modelele vin cu avertizare de coliziune frontală, avertizare de părăsire a benzii și o funcție de informații privind limita de viteză cu indicator de interzicere a depășirii.
Dezvoltat în paralel cu noul Toyota Supra, Z4 adoptă o abordare mai „grand touring” a formulei mașinilor sport, cu o plimbare flexibilă, cutie de viteze automată și capotă din material textil pliabil. Ca întotdeauna în cazul BMW-urilor, interiorul lui Z4 este de top și vine cu sistemul de infotainment iDrive ușor de utilizat al mărcii.
Z4 standard produce 197 CP, în timp ce Z4 M40i, cu motorul său cu șase cilindri de 340 CP, va oferi performanța supremă.
Cel mai sigur monovolum – Mercedes T-Class
- Protecția ocupanților adulți: 91%
- Protecția copiilor: 93%
- Protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului: 69%
- Asistență de siguranță: 90%
În ciuda originilor sale comerciale, Mercedes T-Class este cel mai sigur monovolum pe care îl poți cumpăra, conform Euro NCAP.
În timp ce scorul său relativ scăzut pentru protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumului poate fi atribuit probabil formei, acesta îl compensează cu o protecție excelentă a ocupanților, ajutată parțial de un airbag central care îi protejează pe ocupanți în caz de impact lateral. Alte echipamente standard de siguranță includ monitorizarea punctului mort, un senzor de oboseală a condusului și un limitator automat de viteză.
Clasa T poate părea puțin utilitar în conformitate cu standardele Mercedes, dar este totuși mult mai elegant decât majoritatea MPV-urilor bazate pe furgonete.
Sistemul de infotainment MBUX al mărcii germane este oferit ca standard, în timp ce mașinile cu specificații superioare primesc chiar și tapițerie parțială din piele.
Există un singur motor disponibil: un diesel de 1,5 litri, oferit în variante de 95 CP și 116 CP – așa că l-am recomanda pe acesta din urmă dacă intenționați să transportați o mulțime de bagaje sau pasageri.
Ați putea dori să vă uitați și la Mercedes EQT, care este identic cu Clasa T, și oferă o autonomie de până la 280 km.
Vezi si Mercedes Clasa T Pareri
NOTĂ! Unii producători auto schimbă constant atât opțiunile de motorizare ale vehiculelor, cât și dotările în funcție de nivelul de echipare, versiunile disponibile și prețurile. Informațiile pe care noi ți le oferim despre aceste modele de mașini, sunt în concordanță cu perioada redactării articolului. Așadar, îți recomandăm să verifici întotdeauna specificațiile și pe site-ul oficial al mărcii auto despre care te documentezi.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News