Acestea sunt cele mai sigure mașini din 2023 conform Euro NCAP, organismul independent de evaluare a siguranței vehiculelor comercializate în Europa.
Siguranța mașinilor este adesea eclipsată de eficiența consumului sau noile tehnologii care atrag cumpărătorii. Cu toate acestea, o mașină cu rating de cinci stele la siguranță e importantă pentru multe familii.
Evaluările Euro NCAP sunt esențiale pentru cumpărători, evaluând mașinile în domenii cheie ca protecția ocupanților adulți și copii, protecția pietonilor și tehnologia de asistență. Testele devin tot mai stricte anual, stimulând producătorii să inoveze constant în siguranță.
Toate mașinile menționate mai jos au primit cinci stele și scoruri mari în toate domeniile de testare. Deși Euro NCAP are propriile categorii, în acest articol am plasat mașinile conform categoriilor din recenziile noastre.
Vezi mai jos care sunt cele mai sigure mașini pe care le poți cumpăra astăzi…
Cea mai sigură mașină mică – Volkswagen Polo
Protecție adulți: 94%
Protecție copii: 80%
Protecție pietoni: 70%
Asistență pentru siguranță: 70%
Volkswagen Polo este cel mai sigur supermini (când spunem supermini ne referim la mașinile mici/mașinile de oraș) pe care îl poți cumpăra acum, datorită multitudinii de dotări de siguranță standard.
Toate modelele Polo vin cu frânare automată de urgență (AEB) care poate detecta pietoni, asistență la menținerea benzii, avertizare la părăsirea benzii, limitator de viteză și senzori de parcare spate.
Monitorizarea unghiului mort aprinde o lumină lângă oglinzile ușii, iar alertele pentru traficul transversal din spate folosesc senzori pentru a opri mașina dacă se detectează o potențială coliziune. Fiecare Polo este dotat cu două puncte de prindere ISOFIX pentru scaunele de copii, pentru locurile exterioare din spate.
Ne place sofisticarea și rafinamentul pe care Volkswagen Polo le oferă în clasa supermini, iar un update în 2021 a adus tehnologie mai nouă pentru a menține interiorul Polo actualizat. E și foarte spațios, având acum standard cinci uși pentru o mai bună accesibilitate la bancheta din spate și un portbagaj cu 25% mai mare. Mulți șoferi nici nu vor mai avea nevoie să aleagă modelul mai scump, Volkswagen Golf.
Citeste recenzia noastra despre Volkswagen Polo 2022
Cel mai sigură mașină electrică mică – GWM ORA Funky Cat
Protecție adulți: 92%
Protecție copii: 83%
Protecție pietoni: 74%
Asistență pentru siguranță: 90%
S-ar putea să fii surprins să vezi acest brand chinezesc relativ necunoscut (si momentan absent la noi) pe această listă, dar prima mașină GWM ORA vândută în Europa, Funky Cat, este de fapt cea mai sigură mașină electrică mică pe care o poți cumpăra.
La lansare, Funky Cat este oferit doar în versiunea top First Edition, care vine la pachet cu multe dotări de siguranță, inclusiv monitorizare unghi mort, asistență la menținerea benzii cu centrare și un sistem de cameră de 360 de grade.
Funky Cat își merită pe deplin numele, cu un exterior simpatic și un interior impresionant. Deși mașinile chinezești sunt adesea văzute ca fiind ieftine și utilitare, GWM ORA răstoarnă acest stereotip cu un interior bine construit și plăcut, având o schemă de culori în două tonuri “funky”.
Cu o autonomie de aproximativ 320 kilometri, Funky Cat rămâne în urma rivalilor precum Volkswagen ID.3, dar reușește să aibă un preț mai avantajos și vine cu o garanție solidă de cinci ani, fără limită de kilometraj.
Cel mai sigur sedan – Mercedes-Benz Clasa C
Protecție adulți: 93%
Protecție copii: 89%
Protecție pietoni: 80%
Asistență pentru siguranță: 82%
Mercedes a fost mereu apreciat pentru tehnologia sa avansată, care include și inovații în domeniul siguranței. Mercedes C-Class arată cea mai nouă gamă de dotări de siguranță și asistență pentru șofer, incluzând monitorizarea unghiului mort și asistența pentru menținerea benzii.
Mașinile din linia AMG Line Premium Plus au farurile LED cu matrice digitală Mercedes, cu fascicule adaptative, plus un sistem de cameră de 360 de grade și un afișaj head-up cu realitate augmentată excepțional.
Probabil ți-ai dat seama deja că interiorul noului Mercedes C-Class e plin de tehnologie. Toate mașinile vin cu cel mai recent sistem infotainment MBUX, care are un ecran tactil de 11.9 inch și un panou de instrumente digital cu design elegant.
Mercedes clasa C e plăcut de condus și e oferit cu mai multe motoare puternice și eficiente; noi îți recomandăm varianta plug-in hybrid C 300 e, care oferă o autonomie electrică de top în clasa sa, aproape 100 kilometri.
Citeste recenzia noastra despre Mercedes C-Class 2021
Cel mai sigur SUV mediu – Tesla Model Y
Protecție adulți: 97%
Protecție copii: 87%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 83%
Asistență pentru siguranță: 91%
Când vine vorba de protecția ocupanților adulți, Tesla Model Y este cea mai sigură mașină pe care poți să o cumperi. Obținând scoruri ridicate și în celelalte teste Euro NCAP, Model Y vine și cu unele dintre cele mai avansate tehnologii de siguranță pentru șofer.
Deși are avertizare pentru coliziune frontală, AEB și monitorizarea unghiului mort, dacă alegi opțiunea Tesla ‘Full Self Driving Capability‘, primești o mulțime de dotări de siguranță adiționale. Deși numele pachetului poate induce în eroare, căci Model Y necesită în continuare atenția șoferului și intervenții ocazionale, acest sistem folosește mai mulți senzori pentru a opri și porni mașina în trafic, direcționa și chiar schimba benzile pe autostradă.
Deși sistemul Autopilot al Tesla se bazează pe o tehnologie extrem de complexă, interiorul Model Y este complet minimalist, cu foarte puține butoane fizice. Deși nu există instrumente de bord în spatele volanului, pe centrul bordului domină un ecran tactil de 14 inch, care găzduiește aproape toate funcțiile mașinii.
Există trei versiuni ale Tesla Model Y dintre care poți alege. Deși modelul Performance s-ar putea să te tenteze cu accelerarea lui uimitoare, Model Y Standard Range oferă cel mai bun raport calitate-preț cu un preț de aproximativ 52.200 Euro și o autonomie de 455 kilometri.
Citeste recenzia noastra despre Tesla Model Y 2022
Cel mai sigur SUV mare – Lexus RX
Protecție adulți: 90%
Protecție copii: 87%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 89%
Asistență pentru siguranță: 91%
Un concurent pentru BMW X5, Lexus RX se distinge atât în materie de siguranță, cât și de eficiență. Toate modelele RX vin standard cu sistemul Lexus ‘Safety System +’, care include avertizare pre-coliziune cu detecție pietonală, AEB, avertizare plecare de pe bandă, monitorizare unghiului mort, faza lungă adaptivă și controlul adaptiv al vitezei. Toate acestea fac ca Lexus, deja luxos, să fie și mai plăcut de condus.
Vorbind de lux, RX impresionează cu un interior somptuos, cu materiale plăcute la atingere oriunde te uiți. Lăsând în urmă sistemele cu touchpad de la Lexus, care erau mai greu de folosit, Lexus RX beneficiază de cel mai recent sistem de infotainment al mărcii japoneze, care include un ecran tactil de 14 inch cu comenzi digitale pentru climatizare.
Deși este un SUV mare, Lexus RX este mai economic decât ai crede; echipat cu motorul hibrid plug-in 450h+, acest SUV Lexus are un consum declarat de ~1,1 L/100 km, datorită în parte autonomiei sale electrice de 65 kilometri.
Citeste recenzia noastra despre Lexus RX 2022
Cel mai sigur sedan mare – Tesla Model S
Protecție adulți: 94%
Protecție copii: 91%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 85%
Asistență pentru siguranță: 98%
Deși a fost lansat în 2012, Tesla Model S rămâne în fruntea siguranței auto datorită actualizărilor constante și unei game deja sofisticate de sisteme de asistență pentru șofer.
Ca majoritatea modelelor Tesla, Model S vine cu echipamentele obișnuite de siguranță, cum ar fi monitorizarea unghiului mort și asistența pentru menținerea benzii de circulație, dar ceea ce îl diferențiază sunt funcțiile ‘Advanced Autopilot‘ și ‘Full Self Driving‘.
Interiorul lui Model S poate să nu fie la fel de luxos ca al rivalilor săi, dar volanul său ‘yoke’ și sistemul de infotainment cu consolă de jocuri integrată vor atrage cu siguranță atenția cumpărătorilor. Deși modelul Long Range oferă o autonomie impresionantă de 652 kilometri, Model S Plaid cu 1020 CP deține titlul de cea mai rapidă mașină de serie, atingând 100 km/h în 2,1 secunde.
Cea mai sigură mașină sport – BMW Z4 (Testat în 2019)
Protecție adulți: 97%
Protecție copii: 87%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 91%
Asistență pentru siguranță: 76%
Mașinile sport de serie sunt astăzi o raritate, astfel că titlul de “Cea mai sigură mașină sport” este încă deținut de BMW Z4, care a fost supus testelor de siguranță încă din 2019. Cu toate acestea, la acel moment, a obținut punctaje bune la protecția ocupanților adulți, cât și la protecția utilizatorilor vulnerabili pe drum.
Deși a beneficiat de un facelift la jumătatea duratei de viață în 2022, Z4 nu a mai fost testat de atunci de Euro NCAP, dar toate versiunile vin cu avertizare la coliziune frontală, avertizare la părăsirea benzii și funcție de informare a limitei de viteză cu indicator de depășire interzisă.
Dezvoltat în paralel cu noul Toyota Supra, Z4 adoptă o abordare mai de “grand touring” a formulei mașinilor sport, având o suspensie suplă, cutie de viteze automată și plafon moale rabatabil electric. Cum e cazul mereu la BMW, interiorul lui Z4 e de calitate superioară și vine cu sistemul de infotainment iDrive, foarte ușor de folosit.
BMW Z4 standard produce 197 CP și oferă toată puterea de care majoritatea cumpărătorilor vor avea nevoie, în timp ce modelul de top Z4 M40i, cu motorul său puternic de 340 CP și șase cilindri, va oferi performanță maximă.
Cel mai sigur monovolum – Mercedes T-Class
Protecție adulți: 91%
Protecție copii: 93%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 69%
Asistență pentru siguranță: 90%
În ciuda originilor sale de furgonetă comercială, Mercedes T-Class este cel mai sigur MPV pe care îl poți cumpăra, conform Euro NCAP.
Deși are un scor relativ scăzut la protecția utilizatorilor vulnerabili pe drum, probabil din cauza formei sale pătrățoase, compensează prin protecția excepțională a ocupanților, ajutată parțial de un airbag central care protejează ocupanții în caz de impact lateral. Alte echipamente standard de siguranță includ monitorizarea unghiului mort, senzorul de oboseală la volan și limitatorul automat de viteză.
Mercedes T-Class ar putea părea un pic utilitar pentru standardele Mercedes, dar totuși este mult mai sofisticat decât majoritatea monovolumelor bazate pe furgonete. Sistemul de infotainment MBUX al mărcii germane este standard, iar modelele de top au chiar tapițerie parțial din piele.
Există două motorizări: un diesel de 1,5 litri, oferit în variante de 95 CP și 116 CP și un motor de 1,3 litri benzină cu 102 CP si 131 CP (am opta pentru diesel-ul de 116 dacă intenționezi să transporți multe bagaje sau pasageri).
Cei care folosesc mașina în scopuri de serviciu ar putea să se uite la modelul electric EQT, care este identic cu T-Class, dar oferă un impozit pe mașină de serviciu aproape inexistent și o autonomie de aproximativ 282 kilometri.
Citeste recenzia noastra despre Mercedes Clasa T
Cel mai sigur pickup – Ford Ranger/Volkswagen Amarok
Protecție adulți: 84%
Protecție copii: 90%
Protecție utilizatori vulnerabili pe drum: 74%
Asistență pentru siguranță: 84%
Dacă te îngrijorează că pickup-urile prioritizează transportul de paleți grei cu materiale de construcție în detrimentul siguranței, ar trebui să te răzgândești.
Atât Ford Ranger cât și rivalul său aproape identic, Volkswagen Amarok, au obținut cinci stele la testele de siguranță la impact, cu un impresionant 84% pentru protecția ocupanților adulți. Standard, Ranger este echipat cu airbaguri, control de stabilitate ESP+, atenuarea coliziunilor, recunoașterea semnelor de circulație, cameră pentru mers înapoi și tehnologie de menținere a benzii de circulație.
Adăugarea pachetului Technology la Ford Ranger adaugă și mai multe echipamente de siguranță, introducând caracteristici precum avertizarea la schimbarea benzii, controlul adaptiv al vitezei, monitorizarea unghiului mort și o vizualizare a camerei de 360 de grade. Senzorii de parcare frontală și frânarea de urgență cu detectarea pietonilor și a bicicliștilor sunt standard pentru Volkswagen Amarok.
Cele mai recente modele Ranger și Amarok sunt cele mai dorite versiuni de până acum, în parte datorită unui ecran infotainment central mare, apropiindu-le de nivelul de tehnologie și lux al SUV-urilor. Cu motoare diesel de 2,0 litri sau 3,0 litri V6 montate pe Ford, se simte suficient de puternic pentru a ține pasul cu traficul, chiar și atunci când este încărcat sau când remorchează o remorcă grea.
Mai jos ai link-uri către rezultatele testelor oficiale Euro NCAP pentru mașinile prezentate în această listă:
- Volkswagen Polo
- GWM ORA Funky Cat
- Mercedes C-Class
- Tesla Model Y
- Lexus RX
- Tesla Model S
- BMW Z4
- Mercedes T-Class
- Ford Ranger
- Volkswagen Amarok
Ajută-i cu o părere pe cei care își caută o mașină completând sondajul Romanian Driver!
Urmărește RomAuto.ro pe Google News