Indiferent dacă ai verificat recenziile auto ale Romauto, ai comparat specificațiile mașinilor din broșurile producătorului sau pur și simplu ai discutat despre mașini cu colegii, ai auzit macar o data de cai putere (CP).
Este una dintre cele mai comune măsurători în industria auto și, deși există și alte unități prezentate mai jos, aici la Romauto, rămânem la cifrele tradiționale CP, deoarece este măsura cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați.
Nu este surprinzător, deoarece cai putere ca măsurătoare a fost inventat în secolul al XVIII-lea de celebrul inginer James Watt, cu mult înainte ca cineva să fi visat măcar la mașini cu motor.
Înțelegerea a ceea ce înseamnă „putere” este, de asemenea, cheia pentru înțelegerea CP. Puterea este cantitatea de efort sau de muncă necesară pentru a susține un nivel de activitate mecanică, așa că, în termeni simpli, creșterea cailor putere într-o mașină înseamnă îmbunătățirea capacității acesteia de a învârti roțile mai repede.
Diferite măsurători ale puterii
Când vine vorba de orice tip de vehicul motorizat, vei găsi, în general, puterea exprimată în unul dintre cele patru moduri.
După cum am menționat mai sus, cea mai comună este în cai putere (CP), și BHP (brake horsepower). Deși sună la fel, puterea de frânare (BHP) este cifra sosită imediat ce pierderile cauzate de franare au fost luate în considerare, deci opus și egal cu cantitatea de efort de „frânare” pe care ar trebui să-l aplici pentru a opri rotirea motorului.
Caii putere (CP) măsoară puterea motorului fără a ține cont de pierderile prin frecare, astfel încât CP este întotdeauna puțin mai mare decât BHP.
Exemplu: 100 BHP = 101.386 CP
În plus, există Pferdestärke (în germană pentru „cai putere”) sau PS, care este deosebit de popular – fără a fi surprinzător – printre mărcile germane. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de cal putere metric sau DIN. Un PS este egal cu 0,986 CP, deci 100 PS este echivalentul a 98,6 CP.
Vezi si Capacitatea cilindrică a motorului: ce este, cum se calculează și la ce folosește
Kilowați (kW) sunt o măsură metrică a puterii care a devenit din ce în ce mai frecvent citată de producători. Este folosit și de oameni de știință și ingineri. Un CP este egal cu 0,7457kW, ceea ce înseamnă că cifra kW este întotdeauna mai mică decât cifra CP.
Ce înseamnă această cifră de putere?
Cifra de putere care este indicată este întotdeauna puterea maximă pe care o poate produce motorul – de obicei la o anumită cantitate de turații pe minut (rpm). Un motor își va dezvolta foarte rar (dacă vreodată) puterea maximă pe toată gama de turații.
VEZI SI:
- Care este diferența dintre AWD, 4WD și 4×4?
- Sfaturi de conducere în timpul iernii
- Ghid complet semnificatie martori bord
- Cum sa negociezi pretul unei masini second-hand: sfaturi si trucuri
- 6 greseli comune pe care le fac cumparatorii de masini second hand
- Cum sa testezi o masina second hand – Test Drive
- 6 beneficii ale folosirii pieselor auto din dezmembrari
- La ce să fii atent când cumperi o mașină electrică second hand
- Cum funcționează mașinile hibride
- Capacitatea cilindrică a motorului: ce este, cum se calculează și la ce folosește
- Ce este cuplul la o mașină și cum se calculează
- Cutie de viteze automata DSG – Pareri, costuri si explicatii
- Martor Check Engine Aprins. Care sunt motivele?
- Ce este un afișaj head-up sau HUD?
- Tipuri de ulei de motor
- Ce este cruise control și adaptive cruise control?
- Ce este un supraalimentator?
- Ce este frânarea regenerativă?
- Ce este keyless entry și keyless start?
- Cum functioneaza mașinile cu GPL?
- Ce este Alcantara?
- Ce este eCall?
- Motor cu 3 cilindri vs motor cu 4 cilindri: performanță, eficiență, întreținere
- Ce este Euro NCAP si prin ce probe trec mașinile?
- Ce înseamnă când iese fum negru, albastru sau alb pe țeava de eșapament?
- Bujii și Bujii incandescente. Care este diferenta?
- Ce înseamna o mașină sigură?
Urmărește RomAuto.ro pe Google News