
Frânarea regenerativă este o caracteristică întâlnită în multe tipuri diferite de mașini moderne, inclusiv modelele pe benzină și diesel, precum și cele alimentate cu putere electrică sau hibridă.
Tot mai multe masini sunt echipate acum cu această tehnologie, concepută pentru a colecta energie care altfel ar fi risipită la utilizarea frânelor și a o stoca în bateria de bord a vehiculului. Acest sistem are multe beneficii, cum ar fi susținerea sistemelor auxiliare ale vehiculului, precum radioul și farurile, sau chiar reîncărcarea bateriei unui vehicul electric pentru a-i crește autonomia.
Frânarea regenerativă folosește tehnologie avansată pentru a colecta și stoca această energie, deși majoritatea șoferilor nu vor fi prea preocupați de detaliile modului exact în care funcționează.
Producătorii de mașini au implementat frânarea regenerativă pentru a o utiliza fără probleme, astfel încât șoferul nici măcar nu ar trebui să știe că există. Cu toate acestea, frânarea regenerativă are unele efecte secundare de care merită să ții cont dacă mașina ta folosește această tehnologie.
Cum funcționează frânarea regenerativă?
La mașinile electrice sau hibride, motorul electric folosit pentru a alimenta roțile se va mișca fie înainte, fie înapoi. Când apeși accelerația, motorul se rotește înainte, determinând mașina să accelereze. Ridicarea piciorului de pe pedală va face ca motorul electric să se rotească în direcția opusă, încetinind treptat vehiculul și oprindu-l efectiv, la modelele cu „o singură pedală”.
Aici are loc frânarea regenerativă, deoarece energia cinetică învârte motorul și introduce energie electrică în baterie. Intensitatea frânării regenerative afectează cât de multă putere este regenerată și returnată bateriei. Șoferul poate regla puterea de frânare regenerativă, adică o mașină electrică fie încetinește mai brusc pentru o recuperare mai semnificativă a energiei, fie într-un ritm mai mic, dar cu regenerare redusă.
La mașinile pe benzină, diesel și hibride cu frânare regenerativă, puterea recuperată este stocată într-o baterie mică pentru alte utilizări, cum ar fi alimentarea electrică a mașinii sau creșterea eficienței motorului într-un vehicul hibrid.
Care sunt avantajele frânării regenerative?
Avantajele frânării regenerative includ eficiență sporită, consum mai mic de combustibil și o autonomie de rulare crescută în timpul deplasării.
Frânarea regenerativă ajută, de asemenea, la minimizarea uzurii asupra frânelor mașinii, deoarece motorul asigură puterea de încetinire, ajutând proprietarii să economisească bani pentru reparațiile frânelor mai târziu.
Mulți șoferi se bucură de senzația de frânare regenerativă, deoarece le permite să conducă folosind doar pedala de accelerație – denumită conducere cu o singură pedală – care poate ajuta la reducerea oboselii în conducerea urbană.
Care sunt dezavantajele frânării regenerative?
Dezavantajele unui sistem de frânare regenerativă includ câștigurile reduse de energie atunci când sunt utilizate în cea mai ușoară setare și tendința constantă a vehiculului de a încetini rapid atunci când ridici piciorul de pe accelerație, cu modul cel mai puternic setat pentru regenerare. E așa, un du-te vin-o.
Unii șoferi se bucură de această senzație, deși mulți o consideră neobișnuită și poate fi iritant să te obișnuiești la început. În timp ce frânarea puternică cu regenerare poate fi un beneficiu real în trafic intens sau pe un drum întortocheat, cel mai bine este să o oprești pe autostradă, unde este mai puțin de dorit ca mașina să decelereze de fiecare dată când eliberezi accelerația.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News