![care este diferenta intre Bujii și Bujii incandescente](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2023/07/care-este-diferenta-intre-Bujii-si-Bujii-incandescente.jpg)
În timp ce mașina ta se bazează pe câteva componente cheie, cum ar fi uleiul, combustibilul și filtrele: unele dintre cele mai importante sunt bujiile. Fără aceste componente simple, dar esențiale ale motorului, un motor convențional nu poate fi pornit.
Ambele tipuri de bujii sunt esențiale pentru tipurile lor de motoare, bujiile normale (cu scânteie) sunt utilizate la motoarele pe benzină și bujiile incandescente la motoarele diesel. Dar care este diferenta dintre bujii și bujii incandescente? Și cum funcționează?
![Ce este o bujie](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2023/07/Ce-este-o-bujie.webp)
Ce este o bujie?
Bujia este o componentă esențială a unui motor pe benzină. Sunt situate în chiulasa motorului, de obicei în partea de sus.
Fiecare cilindru al motorului necesită o singură bujie și fiecare creează o scânteie prin intermediul unui încărcător electric pentru a aprinde amestecul aer-combustibil din camera cilindrului pentru a crea arderea.
Acest proces se repetă de mii de ori în fiecare minut pentru a menține motorul mașinii în funcțiune și este motivul pentru care un motor convențional își ia numele de „motor cu ardere internă” sau „ICE” (Internal Combustion Engine), așa cum este și cunoscut.
![Ce este o bujie incandescentă](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2023/07/Ce-este-o-bujie-incandescenta.webp)
Ce este o bujie incandescentă?
Bujiile incandescente se găsesc numai în motoarele diesel și sunt folosite pentru a ajuta la pornirea motorului. Bujiile incandescente sunt folosite la motoarele diesel deoarece motorina are o temperatură de aprindere mai mică decât benzina.
O bujie incandescentă funcționează ușor diferit, deoarece este folosită pentru a încălzi aerul din camera de ardere a unui motor, permițându-i să pornească. Spre deosebire de un motor pe benzină, un motor diesel nu necesită o scânteie continuă pentru ardere odată ce este pornit.
Este posibil să pornești un motor diesel fără bujie incandescentă, dar aerul de inducție trebuie să fie suficient de cald pentru a face acest lucru. Aerul sub presiune, cald și amestecul de motorină se pot aprinde de la sine, deși aceasta nu este întotdeauna o soluție ideală.
Dacă aerul de inducție nu este suficient de cald pentru a ajuta la aprinderea motorinei, aprinderea nu va avea loc. Aici intervin bujiile incandescente.
Odată ce ai pus contactul, vârful bujiei incandescente se va încălzi până când devine extrem de fierbinte. Odată ce bujia incandescentă este suficient de fierbinte, amestecul de motorină și aer se va aprinde la contact, iar motorul va începe să funcționeze.
Care sunt simptomele de defecțiune ale unei bujii sau bujii incandescente?
O bujie defectuoasă poate duce la dificultăți sau incapacitatea de a porni mașina, accelerare mai lentă, pierdere de putere, economie de combustibil slabă și rateuri de pornire a motorului. Fumul alb de la evacuare este un alt semn al unei probleme cu bujiile.
Vezi si Ce înseamnă când iese fum negru, albastru sau alb pe țeava de eșapament
Pentru motoarele diesel, o bujie incandescentă defectă va face doar pornirea motorului mai dificilă. Pe măsură ce bujiile incandescente se uzează, acestea pot să nu atingă temperatura corectă de aprindere, ceea ce duce la fum negru de evacuare, pornire lentă sau chiar nepornirea motorului.
Cât costă înlocuirea unei bujii sau a unei bujii incandescente?
Costul unei bujii incandescente sau al înlocuirii bujiilor va varia în funcție de marca și modelul mașinii tale și de dimensiunea motorului.
Ca o estimare aproximativă, prețul unui set de înlocuire de bujii sau bujii incandescente este de obicei între 150 și 250 de euro pentru un motor tipic cu patru cilindri, inclusiv manopera.
De obicei, o bujie poate dura între 40.000 și 100.000 de kilometri.
Bujiile incandescente durează de obicei mult mai mult, unele motoare diesel rulând același set pentru 150.000 de kilometri sau chiar mai mult.
Totuși, recomandăm să respecți întotdeauna programul de întreținere al mașinii pentru a confirma când trebuie schimbate bujiile incandescente.
La ce temperatura se aprind bujiile incandescente?
La motoarele diesel cu injecție directă, este necesară obținerea unei temperaturi de aproximativ 250°C pentru aprinderea amestecului.
Sistemul de bujii incandescente facilitează pornirea motorului diesel la rece (de obicei, atunci când temperaturile exterioare devin negative) prin pre-încălzirea aerului din camera de ardere.
Spre deosebire de opinia multora, bujiile incandescente rămân active și după pornirea motorului, timp de până la 15 minute, în funcție de strategia adoptată și de tipul de motor, cu scopul de a stabiliza funcționarea motorului în faza de pornire la rece, reducând astfel zgomotul de combustie și emisiile poluante.
Dupa cat timp se schimba bujiile incandescente?
Nu am găsit menționată la niciun producător o perioadă specifică pentru înlocuirea bujiilor incandescente, dar se poate lua în considerare înlocuirea întregului set de bujii incandescente după parcurgerea a aproximativ 150.000 de km, în scopul obținerii unei funcționări optime și uniforme a motorului.
VEZI SI:
- Care este diferența dintre AWD, 4WD și 4×4?
- Sfaturi de conducere în timpul iernii
- Ghid complet semnificatie martori bord
- Cum sa negociezi pretul unei masini second-hand: sfaturi si trucuri
- 6 greseli comune pe care le fac cumparatorii de masini second hand
- Cum sa testezi o masina second hand – Test Drive
- 6 beneficii ale folosirii pieselor auto din dezmembrari
- La ce să fii atent când cumperi o mașină electrică second hand
- Cum funcționează mașinile hibride
- Capacitatea cilindrică a motorului: ce este, cum se calculează și la ce folosește
- Ce este cuplul la o mașină și cum se calculează
- Cutie de viteze automata DSG – Pareri, costuri si explicatii
- Martor Check Engine Aprins. Care sunt motivele?
- Ce este un afișaj head-up sau HUD?
- Tipuri de ulei de motor
- Ce este cruise control și adaptive cruise control?
- Ce este un supraalimentator?
- Ce este frânarea regenerativă?
- Ce este keyless entry și keyless start?
- Cum functioneaza mașinile cu GPL?
- Ce este Alcantara?
- Ce este eCall?
- Motor cu 3 cilindri vs motor cu 4 cilindri: performanță, eficiență, întreținere
- Ce este Euro NCAP si prin ce probe trec mașinile?
- Ce înseamnă când iese fum negru, albastru sau alb pe țeava de eșapament?
- Bujii și Bujii incandescente. Care este diferenta?
- Ce înseamna o mașină sigură?
Urmărește RomAuto.ro pe Google News