Dacia Duster se numără printre cele mai bune mașini 4×4, alături de modele precum Mercedes-Benz Clasa G sau Land Rover Defender, potrivit jurnaliștilor britanici de la Autocar.
Într-o piață auto dominată tot mai mult de SUV-uri, nu toate aceste mașini sunt potrivite pentru off-road, fiind doar variante mărite ale hatchback-urilor fără performanțe notabile cand urci pă muntie. Deși sunt practice și oferă o poziție mai înaltă la volan, ele nu sunt neapărat potrivite pentru aventuri off-road.
Pentru a face față condițiilor dificile de teren, este necesar un vehicul bine echipat și pregătit. Aici intră în scenă adevăratele masini off-roader, si am realizat un clasament al celor mai bune mașini 4×4 disponibile în 2023.
Aceste mașini au fost recunoscute pentru capacitățile lor în teren accidentat și sunt considerate printre cele mai bune opțiuni pentru cei care doresc să se aventureze pe trasee dificile.
1. Land Rover Defender
Cu o istorie bogată în spate și un număr mare de fani devotați, Land Rover a dezvăluit noul Defender în anul 2019.
Acest nou model vine cu o arhitectură complet nouă, făcându-l mai ușor de manevrat, dar fără a compromite abilitățile sale în teren, datorită unghiurilor generoase de atac și degajare, precum și garda la sol de până la 291 mm.
De asemenea, oferă o gamă variată de motoare, inclusiv un V8 puternic cu peste 500 CP. În plus, clienții pot alege între trei dimensiuni diferite ale caroseriei.
2. Jeep Wrangler
Ultima generație a modelului Jeep Wrangler menține designul iconic care a consacrat acest offroader american, dar oferă o experiență de utilizare îmbunătățită.
Acest SUV rămâne fidel conceptului de punți rigide, dar se evidențiază prin abilitățile sale impresionante în teren, în special în varianta Rubicon.
3. Toyota Land Cruiser
Toyota Land Cruiser este alegerea preferată a entuziaștilor de off-road.
Cu o construcție cu caroserie separată de șasiu, o mecanică fiabilă și abilități remarcabile în teren accidentat, Toyota Land Cruiser s-a dovedit a fi unul dintre cele mai apreciate vehicule off-road.
Acest SUV japonez poate fi achiziționat în variante de bază, mai sobere în privința opțiunilor de confort, dar și în versiuni bine echipate, care pot concura cu modelele premium ale producătorilor germani.
4. Mercedes-Benz Clasa G
O altă mașină remarcabilă pe lista noastră este Mercedes-Benz Clasa G, cunoscută fără îndoială de mulți.
Aflată în producție încă din 1979 și inițial concepută ca un vehicul militar, Clasa G a câștigat în timp un mare succes printre clienții care caută un SUV capabil și luxos. A doua generație a fost lansată în 2018 și, la prima vedere, pare să arate similar cu predecesoarea sa.
Cu toate acestea, Mercedes a adus îmbunătățiri semnificative noului Clasa G, care acum beneficiază de o suspensie față independentă, pentru un comportament mai rafinat pe drumurile asfaltate.
5. Land Rover Discovery
Cea de-a cincea generație a lui Land Rover Discovery s-a clasat pe locul 5. Cu toate că poate nu este la fel de robust și axat pe off-road ca celelalte modele menționate anterior, Discovery rămâne unul dintre cele mai capabile SUV-uri premium de pe piață.
Mașina beneficiază de sistemul de tracțiune Terrain Response, ceea ce ar trebui să facă mersul pe drumuri neasfaltate mult mai ușor.
Facelift-ul din 2021 a adus noi motoare cu șase cilindri, atât pe benzină, cât și pe motorină, precum și suspensii actualizate și câteva caracteristici interioare noi.
6. Ineos Grenadier
Ineos Grenadier este un nume relativ nou pe piața de automobile, dar promite capabilități off-road de top.
Inspirat de originalul Land Rover Defender, acest nou SUV se dorește a fi un concurent serios în industrie. Mașina utilizează motoare și cutii de viteză de proveniență BMW, fiind vorba de propulsoare de 3,0 litri și șase cilindri în linie, atât pe benzină, cât și pe motorină.
7. Ford Ranger Raptor
Noua generație de Ford Ranger Raptor vine să corecteze greșelile trecutului și să ofere o experiență completă.
Pe lângă sistemul avansat de tracțiune integrală, suspensiile special concepute pentru off-road și sistemele adjuvante, noul Ford Ranger Raptor impresionează și cu motorul său pe măsură: un V6 de 3,0 litri care dezvoltă 288 CP.
8. Suzuki Jimny
Suzuki promovează Jimny ca fiind singurul off-roader ușor din lume.
Cu o greutate de puțin peste 1100 kg, acesta folosește un șasiu tip scară cu suspensie cu axe rigide și beneficiază de un sistem de tracțiune integrală 4×4 cu reductor.
Motorul său de 1,5 litri produce 102 CP, ceea ce este suficient pentru o caroserie atât de mică. Pentru cei care doresc distracție în off-road, dar dispun de un buget mai mic, Jimny poate fi alegerea ideală.
9. SsangYong Rexton
Noul SsangYong Rexton este mai atrăgător ca niciodată, dar își păstrează capabilitățile în teren accidentat.
Similar cu Toyota Land Cruiser, acest SUV de dimensiuni mari are un șasiu separat de caroserie și o punte spate rigidă.
Cea mai recentă versiune vine cu un sistem 4×4 cu reductor și blocant central, control al coborârii în pantă și un motor diesel de 2,2 litri și 202 CP. Totul la un preț accesibil, comparativ cu concurența.
10. Dacia Duster
Ultimul, dar nu cel din urmă, este SUV-ul autohton, Dacia Duster. Acest model a fost ales pentru prețul său mic raportat la capabilitățile în teren accidentat.
Chiar dacă nu dispune de aceleași soluții tehnice ca alte mașini de pe această listă, SUV-ul românesc se descurcă bine în situațiile care nu oferă un drum pavat.
De asemenea, are o dinamică mai bună pe asfalt decât predecesorul său. Dacia Duster din a doua generație se simte mult mai modernă și mai închegată decât predecesorul său.
Direcția este precisă, controlul caroseriei este bun și aderența este mai mult decât suficientă. De asemenea, merge suficient de bine, cu suspensie moale, combinată cu anvelope cu profil înalt, care permit abordarea denivelărilor și gropilor cu o încredere rară.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News