Testarea unei masini second hand este destul de diferita de testarea unei masini noi. In primul rand trebuie sa te asiguri ca este tipul de masina potrivit pentru nevoile tale, dar trebuie sa verifici si daca este in stare decenta.
Ce sa verifici la o masina second hand
Inainte de a testa masina, ar trebui sa-i faci o examinare aprofundata in interior si in exterior, cautand orice semne potentiale de probleme. Asta inseamna sa te uiti atent la caroserie, precum si in interior, sub capota si in portbagaj.
Caroserie si vopsea
In primul rand, cauta cu atentie orice deteriorare a caroseriei: zgarieturi, lovituri si asa mai departe.
Uita-te si dupa spatii neuniforme sau diferente de culoare intre panouri, deoarece acestea ar putea indica probleme ascunse, cum ar fi reparatii slabe sau daune cauzate de un accident. O diferenta de culoare poate fi identificata cel mai usor in lumina zilei.
Daca te uiti la o decapotabila, asigura-te ca acoperisul este in stare buna. Ai grija la orice rupturi si verifica daca functioneaza fara probleme.
Vopseaua ar trebui sa aiba o culoare uniforma pe toata masina. In caz contrar, acesta ar putea fi semnul unei reparatii facute pe graba. Daca vezi ca vopseaua se ia de pe caroserie, fii foarte atent, deoarece acest lucru ar putea fi un semn de rugina ascunsa.
Anvelope si suspensie
Verifica anvelopele sa aiba suficient cauciuc pe ele. Poti face acest lucru cu ajutorul martorului de pe anvelopa; daca este cauciuc peste acesta, anvelopa este in regula.
Un alt aspect pe care il poti observa la anvelope, este uzura uniforma. Daca observi ca anvelopele sunt uzate mai mult pe o parte, aceasta ar putea indica o problema la directie sau suspensie.
Pentru a verifica suspensia, lasa-te pe fiecare colt al masinii. Daca masina nu revine fara probleme, ar putea avea defecte.
Verificari in interior
Nu uita sa verifici functionarea luminilor si a indicatoarelor si ca nu exista deteriorari ale farurilor.
Asigura-te ca kilometrajul este in concordanta cu cartea de service, apoi verifica daca uzura masinii se potriveste cu kilometrajul indicat in bord.
Daca kilometrajul indica kilometri putini, dar volanul sau maneta schimbatorului de viteze sunt “sterse”, cauciucurile pentru pedale sunt foarte uzate si tesatura de pe scaune este sfasiata – kilometrajul poate fi de fapt mult mai mare.
Cheia unui test drive de succes este sa acorzi timp sa verifici daca totul functioneaza
• Centurile de siguranta se scot si se retrag fara probleme?
• Reglajele de pe scaun si volan functioneaza bine?
• Geamurile sau oglinzile electrice functioneaza corect?
• In cazul in care masina este dotata cu sistem de navigare prin satelit, verificati daca stie unde te afli
• Verifica daca aerisirea sufla cald si rece si nu emite zgomote ciudate
• Verifica toate echipamentele, inclusiv inchiderea centralalizata, stereo, luminile interioare si orice computer de bord instalat.
• Daca exista comenzi pe volan, asigura-te ca functioneaza si ele
• Verifica claxonul
• Inchide si deschide portbagajul de cateva ori, pentru a te asigura ca se inchide corect
• Spala parbrizul si luneta pentru a te asigura ca stropitoarele functioneaza corect
Scaune si portbagaj
Daca este posibil, ia doi sau trei prieteni la test drive pentru a vedea daca au suficient spatiu in spate. Daca folosesti scaune pentru copii, ia-l cu tine si verifica daca se potrivesc – intreaba totusi proprietarul daca este in regula inainte de a face acest lucru.
Imagineaza-ti o saptamana obisnuita – exista suficient loc pentru genti de cumparaturi, carucioare si copii? Poti plia usor scaunele din spate?
Cand deschizi portbagajul, verifica daca exista o roata de rezerva si daca este in stare buna. De asemenea, evalueaza daca se pot adauga si scoate lucruri usor din portabagaj.
Testarea unei masini second-hand
Mai intai, pune mana pe capota pentru a te asigura ca pornesti motorul la rece. Acest lucru te poate ajuta sa observi orice problema de pornire.
Cand motorul este la relanti, trebuie sa fie silentios si lin. Asculta dupa zgomote neobisnuite si verifica daca exista fum excesiv la pornirea masinii, si la condus, cand accelerezi mai tare.
• Directia ar trebui sa se simta uniforma si receptiva, nu ar trebui sa vibreze sau sa se simta slabita. Pe loc, trage maxim de volan stanga si dreapta si mentine volanul timp de 2-3 secunde. Daca vibreaza volanul sau se aud zgomote ciudate, ar putea fi o problema cu caseta de directie.
• Schimbarile treptelor de viteza trebuie sa fie line, iar ambreiajul trebuie sa porneasca la un momentul potrivit – daca pedala este prea inalta la acel moment, ambreiajul ar putea fi uzat. Daca atunci cand schimbi in treapta intai se blocheaza usor maneta schimbatorului, indica o problema la timoneria schimbatorului.
• Franele ar trebui sa fie receptive, iar masina sa se opreasca in linie dreapta. Nu tine ferm de volan cand pui frana, pentru a simti daca volanul trage intr-o parte in timp ce masina incetineste.
• Pe drum drept, asigura-te ca atat la viteze mai mici cat si la viteze mari, nu trepideaza volanul. Asta se poate intampla atunci cand una sau mai multe jante sunt ovalizate, lucru ce ar putea duce la defectarea casetei de directie.
• Dupa ce ai pornit masina pentru prima oara, asteapta 1-2 minute si asigura-te ca acul turometrului nu oscileaza in mod repetat. Verifica din nou si dupa ce s-a incalzit motorul. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa existe o problema cu garnitura de chiulasa, care in timp poate afecta chiulasa, afectand astfel presiunea barometrica din cilindri, care afecteaza in mod direct filtrul de particule (daca este vorba de un diesel) si consumul de combustibil.
Daca este posibil, fa testul ca si cum ar fi o calatorie obisnuita – indiferent daca este pe autostrazi sau pe drumurile simple. Si in acest timp, fa 2-3 parcari. Daca ai timp, condusul pe diferite tipuri de drumuri iti poate oferi o idee mai completa despre cum se conduce masina.
Oricat de mult verifici daca masina are defecte, ar trebui in acelasi timp sa te asiguri ca te simti confortabil la volan. Masina ar putea fi in stare excelenta, dar sa nu fie potrivita pentru tine.
Verificarea documentelor masinilor folosite
Masina ar trebui sa vina cu documente care detaliaza istoricul intretinerii sale si proprietarii anteriori. Asigura-te intotdeauna ca aceste acte sunt in regula inainte de a cumpara o masina uzata.
Ai putea sa citesti si explicatiile noastre despre cum sa identifici și sa eviti mașinile cu kilometrajul alterat, furate sau nesigure.
Negocierea pretului unei masini second hand
Tine minte! Chiar dacă o mașină are unele probleme, nu trebuie să renunți. Dacă daunele sunt minore, poți cere vânzătorului să le remedieze înainte de a cumpăra mașina sau să mai lase din preț.
Alte informatii utile pentru tine daca ai citit acest articol, ar fi cum sa identifici o masina afectata de inundatii.
Bafta!