Speriat de pretul unei masini electrice? Nu renunta inca la ele- ai putea economisi bani pe termen lung. Ne uitam in detaliu la costul detinerii si rularii unui vehicul electric.
Multe dintre marile intrebari legate de masinile electrice sunt legate de costul lor: atat pentru achizitie, cat si pentru rulaj.
Ai o intrebare anume? Sari direct acolo!
- 1. Cat costa o masina electrica
- 2. Finantare pentru o masina electrica
- 3. Costul incarcarii unei masini electrice
- — Cost incarcare masina electrica la domiciliu
- — Cost incarcare masina electrica la locul de munca
- — Cost incarcare masina electrica in statiile publice
- 4. Costul realimentarii unui hibrid
- 5. Masini electrice cu preturi mai accesibile
- 6. Costul bateriei unei masini electrice
- — Cat costa sa cumperi o baterie de masina electrica?
- — Cat costa inchirierea unei baterii de masini electrice?
- 7. Costul intretinerii unei masini electrice
- — Asigurarea unei masini electrice
- — Taxele masinilor electrice
Acestea sunt, in medie, mai scumpe decat masinile cu combustie interna, dar costul total al detinerii (atunci cand tineti cont de alimentarea acesteia, intretinere, impozite, asigurari si orice altceva) poate fi mai mic.
Deci, pentru o cheltuiala initiala mai mare, puteti ajunge sa economisiti bani pe termen lung.
Doriti sa vedeti cum se compara preturile reale? Am analizat modul in care cele mai noi masini electrice se compara cu cele pe benzina.
Cat costa o masina electrica
Daca achitati intreaga suma a masinii, fara reducerile oferite de stat, atunci masinile electrice sunt mai scumpe. Costul initial poate fi mult mai mare decat versiuni pe benzina sau motorina, dar nu uitati sa includeti costul taxelor, asigurarilor, service-ului si combustibilului in bugetul dvs. final.
Avand in vedere cererea in crestere si oferta scazuta, vehiculele electrice ar putea ramane mai scumpe pentru o vreme – dar vin cu multe avantaje.
Totusi, nu este nevoie sa alegeti cea mai scumpa masina electrica. Da, Tesla sunt uimitoare. Dar si masinile electrice mai ieftine precum Renault Zoe sunt bune – si mult mai accesibile. Iata cele mai bune masini electrice 2021 pentru inspiratie.
Fiti realist cu privire la nevoi. Masina electrica medie are o autonomie (autonomie a bateriei) de aproximativ 400 de kilometri. Multi soferi nu vor conduce mai mult de 320 de kilometri pe luna in mod regulat, deci nu trebuie sa cheltuiti mai mult pentru o gama de top.
Aflati mai multe despre autonomia masinilor electrice.
Finantare pentru o masina electrica
Majoritatea masinilor electrice noi sunt cumparate prin finantare, cum ar fi achizitia prin programul Rabla Plus, care in 2021 vine cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior.
În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru “full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in cu emisii de maximum 50 g CO2/km, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.
Citeste si Top 10 mașini electrice cu autonomie mare in 2022
O persoana poate achizitiona anual, o singura masina prin programul Rabla Plus, iar ecotichetul se poate cumula si cu prima de casare, daca beneficiarul preda o masina veche la un centru de casare. Astfel, ajutorul de stat pentru achizitia unei masini electrice poate ajunge pana la 51.500 lei. (citeste mai mult despre Rabla Plus pe expertulbanilor.ro)
APLICAȚIE WEB ADMINISTRAȚIA FONDULUI PENTRU MEDIU
O alta optiune ar fi inchirierea. Cu leasingul auto, efectuati plati lunare pentru o perioada fixa de timp si, dupa incheierea contractului de leasing, returnati masina. Este fara probleme, iar platile lunare sunt in mod normal mici.
Finantarea si leasingul pot fi o modalitate excelenta de a gestiona costurile unei masini noi, dar asigurati-va ca bugetati corect. Includeti costuri suplimentare, cum ar fi alimentarea sau incarcarea, asigurarea si impozitele, pentru a obtine cifra finala (costul total de proprietate) pe durata contractului.
Si vorbind despre contract, verificati intotdeauna textul ăl mic din josu’ paginii pentru eventualele excluderi sau avertismente – nu presupuneti niciodata ca este inclus ceva, deoarece ar putea fi un cost suplimentar.
Costul incarcarii unei masini electrice
In aproape toate cazurile, incarcarea unei masini electrice sau hibrid este mai ieftina decat alimentarea unui model traditional pe benzina sau diesel.
Unde incarcati vehiculul dvs. poate avea un impact asupra costului final: incarcarea la domiciliu este cea mai ieftina metoda, iar incarcatoarele rapide vor fi cea mai scumpa.
Cost incarcare masina electrica la domiciliu
Tariful de electricitate interna din Romania este de aproximativ 0,77 lei/kWh, ceea ce inseamna ca veti putea incarca o masina electrica medie de 60kWh pana la 100% pentru mai putin de 50 de lei.
Citeste mai mult pe acest subiect in Cum si cat costa sa incarci acasa masina electrica
Puteti mentine costul scazut incarcand peste noapte si folosind tarifele pe timp de noapte mai ieftine – unii soferi de vehicule electrice au spus ca pot conduce cu aproximativ 7 bani pe km procedand astfel. Costul final va depinde de masina pe care ati ales-o si de furnizorul dvs. de energie electrica.
Unii furnizori de energie electrica ofera tarife speciale pentru proprietarii de masini electrice, asa ca va trebui sa cautati ofertele de energie care vi se potrivesc cel mai bine.
Aflati mai multe despre incarcarea corecta a masinii electrice.
Cost incarcare masina electrica la locul de munca
Acest lucru depinde de locul de munca. Unii angajatori ofera acces gratuit la punctele lor de incarcare, in timp ce altii introduc un tarif pentru a incuraja utilizarea corecta. Unii opteaza pentru un hibrid plug-in, cu care este gratuit pentru o anumita perioada de timp, apoi platiti (pentru a incuraja impartirea echitabila).
Cost incarcare masina electrica in statiile publice
Din nou, acesta poate varia. Exista deja cateva companii diferite care instaleaza si ruleaza retele de incarcatoare de masini electrice in Romania. Unele puncte de incarcare publice sau statii de service sunt gratuite, iar preturile pot varia pentru cele cu plata.
Cele mai multe locatii cer 1,95 Lei pe ora. Cate ore va dura incarcarea va depinde de dimensiunea bateriei si de cat de descarcata este, plus viteza punctului de incarcare.
Vezi hartă statii rapide încărcare mașini electrice din Romania
Atentie: probabil veti avea nevoie de telefonul dvs. smartphone pentru a plati, deoarece majoritatea posturilor de incarcare folosesc acum o aplicatie.
Costul realimentarii unui hibrid
Cand vine vorba de hibrizi, costul total va depinde de tipul de hibrid pe care il alegeti.
Masinile hibrid plug-in se sprijina pe bateriile lor de mare capacitate, asa ca veti reduce costul de combustibil, acordand prioritate unei incarcari electrice mult mai ieftine decat un rezervor plin cu benzina de fiecare data. Probabil veti plati doar pentru reincarcarea ocazionala, cu exceptia cazului in care faceti o multime de mile de autostrada, in care plug-in-urile sunt mai putin eficiente.
Citeste si Top SUV-uri electrice in 2022
Vehiculele electrice hibride (HEV) sunt alimentate in principal cu un rezervor de benzina, dar motorul electric inseamna ca veti obtine o economie de combustibil mai buna decat un echivalent standard pe benzina.
In ambele cazuri, veti produce mai putine emisii, iar acesta este factorul cel mai important.
Chiar si hibrizii usori, care sunt practic vehicule pe benzina sau diesel, cu o nota de tehnologie EV, ofera economii de combustibil si emisii imbunatatite. Daca doriti sa reduceti costurile cu combustibilul si sa produceti mai putine emisii (dar totusi nu sunteti sigur de masinile full electrice), masinile hibrid sunt o alegere buna.
Masini electrice cu preturi mai accesibile
Pentru a calcula costul incarcarii complete a unei masini electrice de la zero, utilizati urmatoarea ecuatie: dimensiunea bateriei masinii (in kWh) x pretul energiei electrice (in lei/kWh).
In primul rand, pretul mediu al energiei electrice din Romania este de aproximativ 0.77-0.8 lei pe kWh. Acest pret este acum, 9 septembrie 2022. In urmatoarele luni, dumniezo cu mila!
Citeste si Cele mai ieftine masini electrice 2022
Dimensiunea bateriei masinii poate varia, dar sa folosim un Nissan Leaf standard ca exemplu. Are o dimensiune a bateriei de 40 kWh, alimentand un motor electric de 150 CP.
Aceasta inseamna ca un Nissan Leaf va costa in jur de 30 lei (40 kWh x 0.77 / kWh) pentru a se incarca complet.
Nissan Leaf are o autonomie (distanta pe care o poate parcurge la o incarcare completa) de 270 de km.
Daca impartim costul incarcarii complete a Nissan Leaf la numarul de km pe care ii puteti parcurge (costul unei incarcari complete / autonomia masinii), putem estima ca un Nissan Leaf costa 0.07 bani pe km.
Comparati acest lucru cu versiuni pe benzina sau motorina, pentru care veti plati in medie 5-6 lei pentru un litru. Nu uitati totusi, ca nu veti incarca masina de la zero de fiecare data, astfel incat costul lunar real va fi probabil si mai mic decat acesta.
Evident, aceste numere sunt doar de ghidare, asa ca aruncati o privire asupra dimensiunii bateriei si a gamei de vehicule electrice pe care le doriti si faceti propriile calcule.
Unde locuiti poate avea un impact asupra sumei pe care o veti plati in mod normal pentru combustibil si electricitate. In mod similar, lungimea calatoriei dvs. si chiar calitatea drumurilor pot avea impact asupra costurilor de functionare ale masinii dumneavoastra.
Costul bateriei unei masini electrice
Cat costa sa cumperi o baterie de masina electrica?
Bateriile electrice ale masinilor pot fi scumpe, in termeni de mii de euro. Dar majoritatea, daca nu chiar toate masinile electrice moderne vin cu bateria inclusa si nu veti plati suplimentar pentru aceasta.
Bateriile de masini electrice ar trebui sa dureze cel putin 10 ani (unele pot chiar sa dureze pana la 20 de ani) si sa vina cu garantii bune – Renault, de exemplu, garanteaza bateriile sale timp de opt ani sau 160.000 km.
Cele mai multe baterii sunt concepute pentru a mentine performante optime pe cel putin 1.000 de cicluri de incarcare completa, deci este putin probabil sa fie nevoie sa inlocuiti una dupa mai multi ani. In plus, pretul bateriilor de masini electrice scade pe masura ce tehnologia se imbunatateste si costurile de productie se reduc.
Aflati mai multe despre cum functioneaza bateriile masinilor electrice.
Daca va uitati la un model mai vechi, folosit, luati in calcul costul inlocuirii bateriei sau al inchirierii unei baterii in plus fata de pretul achizitionarii masinii – doar in cazul in care este necesar. Verificati cu vanzatorul cat timp mai ramane din garantie si incercati sa intrebati si despre istoricul de incarcare.
Cat costa inchirierea unei baterii de masini electrice?
Inchirierea bateriei unei masini poate reduce costul initial. Va trebui sa acceptati pretul si orice stipulare contractuala cu producatorul sau furnizorul, dar va asteptati sa platiti intre 70 si 120 euro pe luna pentru baterie.
Aspectele pozitive ale inchirierii bateriei sunt ca nu trebuie sa va faceti griji cu privire la inlocuirea acesteia daca este defecta sau este aproape de sfarsitul vietii sale. Dezavantajul este ca este un cost lunar suplimentar – deci rulati corect bugetele si verificati cu atentie situatia inainte de a lua o decizie.
Costul intretinerii unei masini electrice
In general, motoarele electrice sunt mai ieftin de intretinut decat motoarele pe benzina sau diesel, deoarece au mai putine piese mobile. Nu trebuie sa va faceti griji sau sa verificati schimbarile de ulei de exemplu.
Intretinerea unei masini electrice va fi compusa din urmatoarele etape: se va verifica verifica motorul electric, bateria, cablurile, suspensia, directia, franele, roata, anvelopele si luminile. Veti primi de asemenea, o verificare a starii bateriei, care se face prin conectarea la computerele masinii si analizarea datelor.
Reparatiile insa, pot costa mai mult, deoarece tehnologia implicata este mai avansata, dar asta depinde de problema. Costuriile finale vor varia in functie de locul unde va duceti masina, de varsta masinii si de ceea ce trebuie reparat.
Asigurarea unei masini electrice
In general, vehiculele electrice se afla in grupurile de asigurari superioare si, prin urmare, costa mai mult de asigurat.
Acest lucru se datoreaza faptului ca masinile electrice tind sa includa o tehnologie mai avansata decat modelele traditionale pe benzina sau diesel, ceea ce le face mai scumpe de repararat.
Totusi, nu este intotdeauna cazul, deci comparati ofertele de asigurare pe modele individuale pentru a gasi un pret corect.
De asemenea, este demn de remarcat faptul ca, costurile asigurarilor devin din ce in ce mai competitive pe masura ce masinile electrice si hibride cresc in popularitate – deci devine mai usor sa gasiti o oferta cu privire la asigurarea masinilor electrice.
Taxele masinilor electrice
O alta mare economisire: hibrizii sunt in general, mai ieftini de impozitat decat versiunile pe benzina sau motorina, iar vehiculele complet electrice (care produc zero emisii) sunt scutite de la plata impozitelor.
In plus, modificarile aduse taxei auto in aprilie 2020 inseamna ca veti plati acum mult mai multe taxe pe vehiculele pe benzina si diesel – stimuland cumparatorii de masini sa aleaga electric sau hibrid.
Acum ca stii de ce sunt mai scumpe mașinile electrice, intelegi si de ce acestea sunt mai convnabile decat o masina cu motor ICE. Cel putin pentru distante scurte, pentru moment.