![greseli comune pe care le fac cumparatorii de masini second-hand](https://www.romauto.ro/articole/wp-content/uploads/2023/01/greseli-comune-pe-care-le-fac-cumparatorii-de-masini-second-hand.jpg)
Cumpararea unei masini second hand poate fi o experienta incitanta, dar poate fi si stresanta daca nu esti pregatit sau daca nu eviti greselile comune.
Iata 6 dintre cele mai comune greseli pe care le fac cumparatorii de masini uzate si cum sa le eviti:
Verificarea istoricului masinii
Una dintre cele mai comune greseli pe care le fac cumparatorii de auto rulate este sa nu verifice istoricul masinii. Este imperativ sa verifici daca masina a avut accidente sau daca a avut alte probleme majore, pentru a te asigura ca masina pe care vrei sa o cumperi este in stare buna.
De exemplu, este important sa verifici daca masina este afectata de inundatii sau chiar “falsificata“.
Un „fals” este o masina furata caruia i s-a inlocuit seria de sasiu cu un set dintr-o alta masina, și care mai are si documentatia falsa.
Vezi si Cum sa identifici o masina afectata de inundatii
Testarea masinii. Test drive.
Cand entuziasmul este la cote mari, multi cumparatorii de masini second hand nu mai testeaza masina inainte de a o cumpara. Este important sa testezi masina pentru a te asigura ca se potriveste nevoilor tale si ca este in stare buna.
Am abordat acest subiect, cu exemple clare si poze aici: Cum sa testezi o masina second hand – Test Drive
Verificarea kilometrilor reali
Cumparatorii de masini uzate de multe ori nu verifica km reali ai masinii, fie pentru ca nu stiu cum sa o faca, fie pentru ca sunt indolenti, sau pentru ca merg pe incredere.
Trebuie sa fii atent la cateva detalii:
- verifica kilometrajul din bord daca bate cu ce arata in istoricul de service
- verifica starea generala a mașinii daca corespunde varstei și kilometrajului acesteia. Uzura pe scaune și volan sau o multime de urme de pietricele pe caroserie, pot indica un kilometraj ridicat.
- daca mașina are un istoric de service neuniform – sau nu are deloc – situatia este mai complicata, si probabil ca ar trebui sa apelezi la serviciile carvertical, unde poti sa afli istoricul masinii in baza seriei de sasiu (VIN), sau o alta platforma de acest gen.
Verificarea masinii de catre un mecanic
In timp ce multi oameni testeaza personal masinile second hand inainte de a le cumpara, putini merg la mecanici inainte de a bate palma. Chiar daca trebuie sa platesti singur pentru inspectie, s-ar putea sa economisesti multi bani pe termen lung.
In unele cazuri, este posibil ca vanzatorul sa plateasca pentru inspectie. Daca vanzatorul este un dealer de masini uzate, mai mult ca sigur va face asta, dar intreaba totusi. Spunem “mai mult ca sigur” pentru ca cei mai multi dealeri auto din Romania se bazeaza pe experienta clientului, iar asta ii face onesti.
Daca este un vânzator privat, probabil ca nu va oferi, asa ca este important sa mergi cu masina la un service pe care tu il alegi, iar daca masina are mici defecte, cu siguranta se vor merita cei 50 de lei pe care ii platesti pentru constatare.
Achizitionarea in rate sau leasing
Poti economisi mult pe termen lung daca ai suficienti bani pentru a-ti cumpara masina cu plata integrala. Dacă nu te incadrezi in aceasta categorie, va trebui sa faci un buget si sa stabilesti cat de mult îți poti permite.
În timp ce o plata lunara mai mica este buna pentru bugetul tau lunar, o perioada mai lunga de plata înseamna ca vei ajunge sa platesti mai multi bani pe termen lung.
Datorita dobanzii mai mici, ar putea fi mai logic sa accepti o plata lunara mai mare, deoarece este posibil sa rambursezi creditul într-o perioada mai scurta.
Costurile de intretinere
Probail un aspect caruia ar trebui sa ii acorzi mai multa importanta decat ai crede atunci cand cumperi o masina second hand. Vom devia putin de la subiect..
Exista doua tipuri de oameni care cumpara masini uzate.
Primul tip, care predomina, sunt cei care nu au bugetul necesar pentru o masina noua, si cauta o masina cat mai fiță la un pret cat de mic. Daca te incadrezi in aceasta categorie, afla intai care sunt costurile de intretinere pentru masina care te intereseaza, pentru ca altfel, s-ar putea sa faci multe compromisuri pe viitor doar pentru a-ti permite sa intretii masina.
Al doilea tip, sunt cei care inteleg valoarea banilor si ritmul in care se devalorizeaza o masina noua in 1-2 ani de utilizare.
Din moment ce citesti acest articol, in mod clar nu esti milionar nici macar in LEI, asa ca incearca sa iei sfatul nostru in considerare.
Daca o masina noua costa 60.000 euro, echivalentul acesteia cu o vechime de 2 ani sau mai mult este cu minim 30% mai ieftina, iar diferenta dintre ele este aproape insesizabila. Mai mult, investitia ta de 60k euro in prezent, va fi sub 20k euro in 5 ani.
Nu iti place cum suna? Nici nu ar trebui.
Asadar, ca exemplu, investeste acum 20k euro intr o masina, iar cei 40k pune-i sa “lucreze pentru tine“. Investeste in actiuni, imobiliare, sau chiar crypto, mai ales acum ca piata este in rosu.
Peste 5 ani, masina ta de 20k euro va avea o valoare de 7-8k euro, iar acea depreciere de 60% nu mai este la fel de dureroasa. In schimb, cei 40k euro investiti cu cap probabil ca iti vor aduce minim dublu.
In cele din urma, este pentru binele tau – si a portofelului tau – sa iei in considerare aceste greseli comune atunci cand cumperi o masina second hand si sa iei masurile necesare pentru a le evita.
Prin verificarea istoricului masinii, testarea acesteia, verificarea kilometrilor reali, inspectarea acesteia si luarea in considerare a costurilor de intretinere, poti fi sigur ca vei cumpara o masina second hand in stare buna si care ti se potriveste.
Urmărește RomAuto.ro pe Google News